Rusia se teme că ajutorul militar american pentru Ucraina poate agrava conflictul din Donbas

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Rusia a uitat că din 2014 se află în mod ilegal pe teritoriul Ucrainei - prin susţinerea de forţe separatistei în Donbas şi prin anexarea/militarizarea Peninsulei Crimeea - şi mai nou avertizează că ajutorul militar american destinat Armatei ucrainene poate agrava conflictul din estul acestei ţări, iar acest lucru ar putea incita guvernul de la Kiev să încerce soluţionarea acestuia prin metode agresive. Nu că este ironic ca un stat care conduce o invazie militară împotriva altui stat să susţină că acesta (statul invadat) încearcă să soluţioneze conflictul prin ''metode agresive''?

,,Statele Unite nu-şi ascund intenţia de a oferi tot felul de ajutoare Ucrainei pentru a-şi creşte potenţialul militar ofensiv'', a declarat, in cursul acestei zile, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la teleconferinţa sa de presă zilnică, relatează agenţia EFE.

Această politică ''nu contribuie la stabilitate şi predictibilitate în inima Europei'', ci dimpotrivă, ea provoacă ''manifestări de agresivitate, inclusiv în soluţionarea problemelor din sud-estul ucrainean'', a adăugat el, potrivit Agerpres.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse a calificat drept ''alarmantă'' decizia autorităţilor ucrainene de a adopta sancţiuni împotriva opozantului prorus Viktor Medvedeciuk şi soţiei acestuia, Oxana Marcenko.

''Este alarmantă întrucât vedem că tendinţa reacţionară capătă forţă în Ucraina'', a explicat Peskov, înainte de a adăuga că Moscova urmăreşte ''acţiunile represive'' împotriva unor mass-media, politicieni şi cetăţeni în Ucraina.

O astfel de declaraţie nu ar trebui să ne surprindă, mai ales că vine din partea Rusiei. Trompeta propagandistică Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a uit să precizeze că, începând cu anul 2014, Rusia conduce o invazie militară pe teritoriul Ucrainei – aducând atingere integrităţii teritoriale unui stat vecin prin susţinerea unor forţe şi miliţii separatiste; Rusia a recurs la război hibrid (agresiune armată, forţe separatiste, război informaţional, propagandă etc) şi ulterior la un referendum, nerecunosc la nivel internaţional, pentru a anexa Peninsula Crimeea; Rusia continuă să ofere tehnică militară performantă şi sisteme de război electronic forţelor separatiste – lucru demonstrat de rapoartele misiunii OSCE din Ucraina.

Peskov uită, de asemenea, să menţioneze că Statele Unite oferă suport militar Forţelor Armate Ucrainene, la solicitarea Kievului, prin încheierea unor contracte militare care sunt anunţat din timp, în mod public şi transparent, iar Rusia continua să nege în continuare că pune la dispoziţia forţelor separatiste tehnică militară care se găseşte şi în dotarea Armatei ruse.

Cu alte cuvinte, din primăvara lui 2014 şi până în prezent, nici Ucraina şi cu atât mai puţin Statele Unite nu agravează starea conflictului din Donbas, ci Federaţia Rusă care conduce o invazie militară pe teritoriul unui stat vecin.

La sfârşitul anului 2020, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie prin care solicită Rusiei să pună capăt cât mai curând posibil "ocupaţiei temporare" a Crimeei, peninsula ucraineană anexată în 2014 de Moscova.

Rezoluţia "îndeamnă Rusia, ca putere ocupantă, să îşi retragă imediat, complet şi necondiţionat forţele militare din Crimeea şi să înceteze fără întârziere ocupaţia temporară a teritoriului Ucrainei".

La începutul acestui an, Rusia a fost acuzată de Statele Unite şi de europeni, în cursul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate al ONU, de obstrucţionarea unei soluţii în estul Ucrainei.

 

Ce îl supără cu adevărat pe Dmitri Peskov?



Consiliul de Securitate Naţională şi Apărare al Ucrainei (SNBO), convocat vineri de preşedintele Volodimir Zelenski, a decis sancţiuni împotriva a 19 entităţi juridice şi opt persoane fizice, pe listă remarcându-se politicianul Viktor Medvedeciuk, lider al opoziţiei proruse şi apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Entităţile şi persoanele sancţionate, dintre care cinci sunt cetăţeni ruşi, fac obiectul unei anchete pentru ''finanţarea terorismului'', au transmis autorităţile de la Kiev, fără alte detalii.

Prin termenul de ''terorist'' autorităţile ucrainene fac de obicei referire la separatiştii proruşi care controlează Donbasul, regiune ce cuprinde provinciile din estul Ucrainei. Sancţiunile vizează şi o participaţie la postul ucrainean de televiziune 1+1 pe numele soţiei deputatului Medvedeciuk. Acesta din urmă este adesea primit de preşedintele rus Vladimir Putin, care este naşul uneia dintre fiicele sale.

Preşedintele Zelenski a decis la începutul lunii interzicerea a trei televiziuni proruse considerate a fi sub controlul lui Medvedeciuk şi devenite, potrivit guvernului ucrainean, ''un instrument de război împotriva Ucrainei''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel