OSCE: Sistem avansat de război electronic, de provenienţă rusească, observat în estul Ucrainei

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Sistemul avansat de război electronic (EW) Navodchik-2, de fabricaţie şi provenienţă rusească, a fost observat în partea ocupată a regiunii Luhansk, la 12 km de linia frontului. Sistemul include o stație de control și șapte vehicule aeriene fără pilot (UAV) din familia Granat, care pot zbura pe distanţe cuprins între 10-100 km. Sistemul este conceput pentru a efectua activități de recunoaștere, culegere de informaţii, dar şi pentru a furniza de coordonate care sistemele de artilerie.

Primul raport (fără fotografii) despre observarea stației de control a sistemului Navodchik-2 a apărut în raportul OSCE SMM nr. 272/2020 din 14 noiembrie 2020.

În raport se precizează că, potrivit datelor actualizate ale Agenției Europene de Securitate și Cooperare (OSCE) - Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina, tipul de echipament care fusese indicat în raportul OSCE SMM nr. 268/2020 din 10 noiembrie ca „sistemul de război electronic RB-341V Leer-3”, a fost ulterior identificat – în urma unei analize mai detaliate – ca fiind o stație de control UAV a sistemului Navodchik-2.

Platforma online din Ucraina, Inform Napalm, specializată în culegerea de informaţii din surse deschise (OSINT) a primit din partea OSCE, ulterior, mai multe materiale foto, realizate cu un mini-UAV al Misiunea de Supraveghere a OSCE în Ucraina (SMM).

Imaginile surprinse de UAV-ul operat de OSCE SMM au confirmat că cel mai nou sistem rus Navodchik-2 este desfășurat în Donbas. Trei containere de mici dimensiuni pentru depozitarea și transportul UAV-urilor au fost, de asemenea, observate lângă stația de control.

Aceste informații sunt o dovadă suplimentară că militarii ruşi utilizează în mod activ tehnica militară modernă în regiunea separatistă Donbas.

Navodchik-2 și RB-341V Leer-3

Este important de reținut că, spre deosebire de Navodchik-2, care a fost obsrvat, recent, pentru prima dată în Donbas, sistemul rusesc RB-341V Leer-3, care include trei UAV-uri Orlan-10, fusese deja observat în mod repetat în zona de conflict din estul Ucrainei. De asemenea, sistemul de război electronic RB-341V Leer-3 a apărut în investigațiile InformNapalm, pe baza datelor furnizate de OSCE, începând cu anul 2015, iar din 2018 până în 2020 a început să apară frecvent în rapoartele OSCE SMM. 

În ceea ce privește sistemul Navodchik-2, acesta a fost menționat în rapoartele militare privind din zona de conflict din Donbas o singură dată în aprilie 2017, când un UAV Granat-1, care face parte din acest sistem, a fost observat în apropiere de oraşul ucrainean Svitlodarsk. Cu toate acestea, observarea acestui tip de UAV nu a putut fi considerată, la momentul respectiv, drept o dovadă relevanţă pentru desfășurarea întregului sistem, deoarece aceste UAV sunt, de asemenea, capabile să funcționeze separat. 

De exemplu, în 2015, InformNapalm a precizat că UAV-urilor Granat-1 și Granat-2 sunt operate de unitățile forțelor de ocupație ruse din Donbas. 

Înainte de Donbas, Rusia a utilizat în mod activ Navodchik-2 la baza militară 102 din Armenia

Navodchik-2 a intrat în serviciul armatei ruse în 2014. A fost trimis imediat în Armenia la bază militară rusă 102 din orașul Gyumri. De atunci, orice rapoarte despre utilizarea acestui sistem atât în ​​mass-media rusească, cât și pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării, se referă în principal doar la Armenia. Acest sistem a fost, de asemenea, menționat de mai multe ori în contextul exercițiilor pe teritoriul celei de-a 4-a baze militare a forțelor de ocupație ruse desfășurate în regiunea Cskhinvali din Georgia. 

Sistemul este alcătui din: o stație de comandă şi control; UAV-uri de tip Granat-1, Granat-2, Granat-3 și Granat-4 (sistemul poate opera simultan șapte UAV-uri). Cel mai nou sistem rusesc Navodchik-2 a fost prezentat la expoziţia de tehnică militară Armata-2019.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel