Rusia se adaptează cu o viteză incredibilă și face o armată low-tech, de tip sovietic, pentru un conflict cu NATO

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

La doi ani după invazia pe scară largă a Ucrainei, Kremlinul extinde forțele armate ale țării pentru un conflict cu NATO în următorii 10 ani, au declarat miercuri, 14 martie, șefii serviciilor de informații externe și militare ale Estoniei.

„Totul merge din nou mai mult sau mai puțin conform planului în Rusia”, a declarat Kaupo Rosin, directorul general al Serviciului de Informații Externe din Estonia, celor de la publicația Foreign Policy.

El a menționat că conducerea militară rusă a tras concluziile necesare din greșelile primelor etape ale războiului și se adaptează cu o viteză neobișnuită.

„Se pare că rușii se transformă practic într-o organizație militară care învață (din greșeli)”, a spus Rosin, adăugând că planificatorii ruși au reușit sp rezolve multe dintre problemele cu care se confruntau pe câmpul de luptă acum câteva luni.

 

Occidentul ar trebui să joace după regulile Moscovei?

Șeful informațiilor externe estoniene Kaupo Rosin a mai spus că rușii și-au rezolvat întotdeauna problemele în stil propriu. 

El a adăugat că reformele forțelor armate ruse vor duce cel mai probabil la crearea unei armate low-tech, de tip sovietic, cu „un număr mare de arme de foc și artilerie”.

Unde se află industria de apărare occidentală? Dincolo de evaluările estonienilor, e clar că industria occidentală de apărare trebuie să crească producția elementelor de bază precum pulberile sau proiectilele de artilerie (în acest sens, Comisia UE a aprobat deja primele proiecte prin mecanismul ASAP pentru susținerea producției de armament, iar România are deja un proiect aprobat pentru o fabrică de pulberi).

Totuși, mai important, UE și SUA nu trebuie să cadă în capcana unei concurențe de tip ”unu la unu” cu Federația Rusă și trebuie să își folosească propriile puncte forte. Mijloacele moderne de lovire (rachete, drone, proiectile de artilerie) trebuie rafinate - mai ales prin creșterea rezistenței la bruiaj/război electronic - pentru a produce un avantaj real pe câmpul de luptă.

Să nu uităm două aspecte:

În 2024, cheltuielile militare ale Rusiei vor ajunge la 7,1% din PIB (dar, în realitate, e foarte posibil ca acestea să fie mai ridicate). În acest timp, media statelor NATO este pe la 2% din PIB.

Ucraina a ajuns în acest scenariu tip ”Verdun” din cauza: 1. absenței totale a mijloacelor aeriene care să rivalizeze măcar la sfert cu aviația rusă, 2. absenței totale a mijloacelor de lovire la mare distanță ce ar putea destabiliza producția militară a Rusiei, care turează bine-mersi.

E greu de crezut că un total nedorit conflict între Rusia și Occident ar avea aceleași coordonate, iar Moscova știe asta și încearcă să demobilizeze efortul european de sprijinire a Ucrainei.

 

Rusia se pregătește de un război major

 

La sfârșitul anului 2022, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a anunțat planuri de a revizui structura forțelor armate ale țării și de a le crește personalul cu 30%, până la 1,5 milioane până în 2026.

Reformele din armata rusă sunt însoțite și de o creștere semnificativă a bugetului pentru armată: în acest an, cam 35% din toate cheltuielile guvernamentale vor fi destinate apărării, iar producătorii de arme sunt chemați să lucreze non-stop.

Avertismentele oficialilor europeni sunt cât se poate de clare. Tonul l-a dat anul trecut Șeful comitetului militar al NATO, amiralul Rob Bauer, care a spus că populația civilă din Occident ar trebui să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv cel militar, în raport cu Rusia.

Mai mult, Business Insider făcea referire zilele trecute la o analiză a serviciilor de informații germane. „Nu se mai poate exclude” ca Rusia să atace cel puțin o parte din teritoriul NATO „din 2026”, de exemplu în statele baltice sau Finlanda, ar spune raportul. Totodată, documentu prognozează dublarea armatei ruse în următorii 5 ani.

De cealaltă parte, Raportul public, din 5 februarie 2024, al comunității de informații a SUA americane arăta că, deocamdată, Rusia nu dorește un conflict militar direct cu SUA și NATO, dar va desfășura „activități asimetrice”, care, conform estimărilor sale, nu vor ajunge la nivelul unui conflict militar la scară globală.

Rusia rămâne un adversar stabil și capabil într-o gamă largă de sfere și încearcă să-și promoveze și să-și protejeze interesele la scară globală și să submineze pozițiile SUA și Occidentului.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel