Rusia schimbă strategia în Ucraina: Generalul Aleksandr Dvornikov, „arhitectul” Siriei, numit singurul comandant al invaziei

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse - Facebook

Forțele Armate ruse au învățat, se pare, prima lecție a războiului din Ucraina și au pus trupele implicate în invazie sub comandă unică.

Potrivit BBC, un oficial occidental a confirmat că Rusia și-a reorganizat comanda operațiilor din Ucraina, punând la conducere un singur ofițer, în persoana unui general care are o vastă experiență din Siria.

Până acum, forțele care au invadat la 24 februarie au fost organizate și comandate separat, fiecare în funcție de Regiunea Militară (RM) din care a venit. „A fost o coordonare foarte slabă între aceste diferite comenzi”, a declarat oficialul.

Ofițerul pus la comandă este generalul cu patru stele, Aleksandr Dvornikov, care deține funcția de comandant al Regiunii Militare Sud. Dvornikov  este de acum responsabil pentru întreaga operație de invazie și va încerca să asigure o mai bună coordonare între trupele care acționează pe diferite direcții.

„Acest comandant are multă experiență în operațiile rusești din Siria. Deci ne-am aștepta ca activitatea de comandă și control să se îmbunătățească”, a spus oficialul.

În ceea ce privește calendarul invaziei, oficialul occidental consideră că imperativele politice al Moscovei ar putea avea prioritate față de organizarea militară a invaziei, fiind necesar un succes înainte de 9 mai, când Rusia marchează victoria în al Doilea Război Mondial.

Oficialii occidentali au spus că văd, mai degrabă, o trimitere fragmentată a unor forțe către Donbas, decât o regrupare clasică de forțe.

„Există o tensiune [pe de o parte] între logica militară de a pregăti forța în mod corespunzător pentru o operațiune revigorată a Rusiei în Donbas, potențial folosind tactici mai adecvate și învățând unele dintre lecțiile din operațiile dezastruoase de până acum, [și pe de altă parte] între imperativul politic de a continua cât mai rapid posibil operația”, a spus oficialul.

Se crede că Rusia, după recenta reorganizarea a frontului, are aproape 100 de grupuri tactice de batalion disponibile pentru operația de invazie.

Aceasta ar fi o forță „substanțială”, dar oficialul a precizat că tacticile rusești au eșuat chiar și în condiții de avantaj numeric, forțele ruse fiind oprite de un număr mai mic de unități ucrainene care au acționat într-un mod mult mai inteligent și surprinzător.

„Dacă Rusia nu va fi capabilă să-și schimbe tactica și să fie mult mai eficientă în utilizarea tuturor instrumentelor (…), îi va fi foarte greu să atingă aceste noi obiective [estul și sudul Ucrainei, probabil exclusiv regiunile Odesa și Nikolaev] deși sunt mult mai limitate [față de cele inițiale] și cu siguranță nu în ritmul pe care ei și l-au propus", a concluzionat oficialul.

 

Ucraina nu e Siria. Numirea generalului Dvornikov unic comandant al invaziei nu garantează câștigarea războiului

 

Comentariul autorului: Forțele ruse, care au reușit unele succese - dar și acestea limitate, au acționat în sudul Ucrainei. Acestea au provenit din Regiunea Militară Sud (RM Sud), la a cărei comandă este generalul Dvornikov.

Majoritatea exercițiilor, pe care unitățile ruse din această RM le-au executat, au avut ca temă invadarea Ucrainei. Pe lângă Siria, mulți ofițeri ruși din RM Sud au fost detașați în Donbasul ocupat și au făcut cunoștință îndeaproape cu forțele ucrainene dislocate la linia de contact.

Ar putea fi un avantaj pentru Rusia, numirea generalului Dvornikov în vârstă de 60 de ani, ca unic comandant al invaziei, despre care se crede că ar cunoaște cel mai bine situația din noua zonă de operații, dar nu va fi suficient pentru câștigarea războiului. Teatrul de luptă ucrainean este total diferit de cel sirian, principala grijă a militarilor ruși din Siria fiind dispozitivele explozive improvizate.

NATO a reușit să pună la punct un sistem de aprovizionare cu armament greu a forțelor ucrainene, inclusiv cu rachete antiaeriene S-300, în timp ce moralul militarilor ruși este tot mai scăzut, afectat de înfrângeri și pierderile mari. Ucrainenii precizează că pierderile trupelor ruse sunt de aproape 19.000 de militari, în timp ce NATO a estimat că până la 40.000 de soldați ruși au fost uciși, răniți, capturați sau dispăruți în prima lună de război, până pe 24 martie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel