Rusia respinge „garanțiile de securitate” propuse de Ucraina: Războiul rus continuă pentru a „stopa amenințarea NATO”

Darius Muresan |
Data publicării:
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Proiectul Kievului privind "garanţiile de securitate" pentru Ucraina menţine ameninţarea aderării ţării la NATO şi accentuează încă o dată necesitatea urgentă a „operaţiunii militare speciale” ruseşti, a declarat, miercuri, jurnaliştilor secretarul de presă al preşedintelui rus, Dmitri Peskov.

"Per ansamblu, vorbim despre un anumit document. Şi nimeni nu ascunde faptul că acest document se are în vedere până la aderarea Ucrainei la NATO, adică punctul de referinţă pentru aderarea la NATO se menţine", a declarat reprezentantul Kremlinului, comentând textul publicat de Kiev cu o zi înainte, scrie Rador.

Totuși, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a asigurat joi că ţara sa este dispusă să rămână în afara NATO dacă membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU, inclusiv Rusia, şi toate ţările vecine îi garantează un ''sistem de garanţii similar celui al NATO'', relatează Agerpres, citând EFE.

Kremlinul are însă o altă versiune și anunță continuarea războiului.

"Prin urmare, se menţine principala ameninţare pentru ţara noastră, ba chiar unul dintre motivele care au făcut necesară desfăşurarea operaţiunii militare speciale devine şi mai actual. De facto şi de jure, aceasta este situaţia" - a continuat Peskov.

Acesta a mai comentat că acest document nu propune un statut neutru pentru Ucraina.

"Acest lucru subliniază încă o dată caracterul actual şi necesitatea urgentă a desfăşurării operaţiunii militare speciale pentru a ne asigura securitatea şi interesele naţionale" - a subliniat Peskov. Secretarul de presă al preşedintelui rus a reamintit că în textul acordurilor discutate de delegaţiile Rusiei şi Ucrainei în primăvară "au existat şi nişte garanţii de securitate". "Cu toate că acestea au existat sub un text complet diferit, care, apropo, a fost parafat. Dar, după cum ştiţi, partea ucraineană a refuzat să-şi pună semnătura sub acest text. Acum acest proces a fost încheiat" - a adăugat Peskov.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, conducerea Ucrainei trebuie să elimine ameninţările la adresa securităţii Rusiei. Reprezentantul Kremlinului a subliniat că Moscova va reacţiona negativ dacă proiectul de garanţii internaţionale de securitate pentru Ucraina, publicat marţi de Kiev, va fi semnat. 

 

Kuleba și Lavrov au discutat în Turcia

 

''Este ceva ce suntem dispuşi să discutăm'', a spus Kuleba după întâlnirea avută în Turcia cu omologul său rus Serghei Lavrov, în urma căreia nu s-au făcut progrese în deschiderea de coridoare umanitare şi nici în convenirea unei încetări a focului după invazia lansată în urmă cu două săptămâni de Rusia împotriva Ucrainei.

''Ce mi-a transmis (Lavrov) este că (Rusia) îşi va continua agresiunea până când Ucraina îi va îndeplini cererile. Şi această cerere este capitularea, ceea ce nu este acceptabil (...) Ucraina este puternică, ea luptă'', dar în acelaşi timp este dispusă să caute soluţii pentru o înţelegere cu Rusia, a asigurat Kuleba la conferinţa de presă după întrevederea cu omologul său rus.

Este acum dovedit faptul că NATO nu este dispusă să ''acţioneze colectiv pentru a opri războiul şi a proteja civilii din Ucraina în faţa bombardamentelor Rusiei'', a adăugat el, referindu-se la refuzul Alianţei de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

Ministrul de externe ucrainean a acuzat Rusia de ''crime de război'', după ce în ziua precedentă un atac rusesc asupra unei maternităţi din oraşul asediat Mariupol s-a soldat cu cel puţin trei morţi şi 17 răniţi.

La conferinţa sa de presă după discuţia cu Dmitro Kuleba, Serghei Lavrov a susţinut că în respectiva clădire nu erau pacienţi şi că acolo se instalaseră combatanţi ucraineni din batalionul de extremă dreapta Azov.

Ministrul de externe rus a acuzat în acest context mass-media occidentale că prezintă numai ''punctul de vedere ucrainean''. ''Există o rusofobie în tot Occidentul dirijată de SUA'', a mai remarcat Lavrov.

El a asigurat pe de altă parte că preşedintele rus Vladimir Putin este dispus să se întâlnească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, dar numai pentru convenirea unor acorduri, care, potrivit lui Lavrov, pot fi găsite doar în formatul de dialog desfăşurat în Belarus, unde au avut loc până în prezent trei runde de negocieri ruso-ucrainene.

Despre o posibilă întâlnire între cei doi preşedinţi a vorbit şi gazda întâlnirii Lavrov-Kuleba, ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu. ''La această întâlnire s-a vorbit de asemenea despre o întâlnire la nivel de lideri. Kuleba a spus că Zelenski este dispus şi Lavrov a spus că Putin nu este împotrivă'', a afirmat Cavusoglu.

Pentru a opri invazia Putin a cerut în principal stabilirea unui statut de neutralitate pentru Ucraina, demilitarizarea acesteia, recunoaşterea suveranităţii Rusiei asupra Crimeii anexate şi dreptul la autodeterminare al provinciilor separatiste proruse din Donbas.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel