Rusia refuză Armenia și nu intervine în conflictul cu Azerbaidjanul. OTSC respinge solicitarea Erevanului

Ionel Copcea |
Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Șeful Statului Major Întrunit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), Anatoli Sidorov, a declarat, pe 15.09.2022, că, în acest moment, nu se are în vedere trimiterea unui contingent militar în Armenia.

“Să nu anticipăm. Vreau doar să spun că, pe 13 septembrie, șefii noștri de state au declarat în unanimitate că această problemă care există între Republica Armenia și Azerbaidjan ar trebui rezolvată prin metode politice și diplomatice. Adică, folosirea forței militare, inclusiv cu participarea OTSC, nu a fost discutată nici pe 13 septembrie, nici ieri și nici astăzi. Cred că nu se va pune această problemă nici în viitorul apropiat”, a spus Sidorov, răspunzând la o întrebare a unui corespondent al agenției ruse de presă Interfax.

Acesta a precizat că o decizie în ceea ce privește măsurile care vor fi adoptate de OTSC va fi luată în baza rezultatelor activității misiunii organizației, care a fost trimisă în Armenia.

“Misiunea OTSC a fost împuternicită să analizeze situația și să rezolve pe loc, dacă este cazul. Nu vor fi luate decizii pe furiș, ci în urma unor discuții și analize cu conducerea Republicii Armenia și cu alți oficiali interesați. Misiunea va propune soluții Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC, pentru ca șefii de state să ia decizii în aceste probleme”, a menționat Sidorov.

“Vom analiza rapoartele misiunii din Armenia și vom spune: Da, haideți să trimitem trupe de menținere a păcii sau vom constata că misiunea a rezolvat ea însăși problema și nu mai este cazul de alte discuții. Eu pot să spun doar că între părțile aflate în conflict în această zonă apare în mod constant aceeași problemă, care ar trebui soluționată. Este vorba despre delimitarea frontierei comune dintre Armenia și Azerbaidjan”, a concluzionat șeful Statului Major Întrunit al OTSC.

 

OTSC, condusă de Rusia, o organizație care încearcă să copieze NATO

 

Comentariul autorului: Din OTSC fac parte șase state, respectiv, Armenia,  Republica Belarus, Kazahstanul, Kârgâzstanul, Federația Rusă și Tadjikistanul.Organizația este de fapt a alianță politico-militară în spațiul euro-asiatic, după modelul NATO în regiunea euro-atlantică.

Ca și în cazul Alianței Nord-Atlantice, care este dominată de SUA, OTSC este condusă de Rusia, care asigură funcționarea acesteia. În cazul conflictului dintre Armenia și Azerbaidjan, Rusia ezită să implice OTSC de partea autorităților de la Erevan, ținând cont de faptul că reprezentanții Moscovei
întrețin relații foarte bune, inclusiv în domeniul militar, și cu liderii de la Baku.

Astfel, în urma tensiunilor apărute în noaptea de 13 septembrie la granița comună dintre Armenia și Azerbaidjan, care s-au soldat cu zeci de victime în rândul ambelor părți, premierul armean, Nikol Pashinian, a solicitat activarea articolului IV din tratatul de securitate colectivă și intervenția militară a trupelor OTSC.

În urma discuțiilor purtate între reprezentanții statelor membre, s-a decis ca deocamdată să nu se dea curs acestei cereri și să se trimită, pe 15 septembrie, o delegație a OTSC în Armenia, condusă de șeful Statului Major Întrunit al organizației. De asemenea, săptămâna viitoare, este așteptată sosirea în Armenia și a secretarului general al OTSC, Stanislav Zas.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel