Rusia încearcă să obţină superioritatea aeriană în Ucraina. Oficial ucrainean: Ruşii şi-au a înlocuit modelele mai vechi de avioane cu Su-35

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Pregătirea pentru desfăşurarea unei misiuni de luptă a piloților avioanelor de vânătoare Su-35S. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
Pregătirea pentru desfăşurarea unei misiuni de luptă a piloților avioanelor de vânătoare Su-35S. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Ucrainei îi este din ce în ce mai greu să contracareze avioanele de luptă rusești, deoarece nu are suficiente sisteme moderne de apărare antiaeriană. Noua generație de avioane de luptă rusești, în special Su-35, face o diferență uriașă în ceea ce privește superioritatea aeriană. Forței Aeriene Ruse au început să aibă o abordare diferită în zona de conflict, deoarece vor să-şi impună superioritatea aeriană, precizează Ukrainska Pravda.

Un oficial ucrainean de rang înalt, citat de ABC News, a declarat că avioanele de luptă Su-35 de generația a IV-a oferă Forțelor Aeriene Ruse posibilitatea de a obține superioritatea aeriană în zona de conflict, ceea ce poate fi o situaţie îngrijorătoare pentru Ucraina și partenerii săi occidentali.

Declarația oficialului ucrainean vine într-un moment foarte nepotrivit. Până în urmă cu o săptămână, la Washington, afirmațiile erau cu totul altele. Oficialii occidentali susțineau că Rusia nu putea obține superioritatea aeriană. Aceștia susțineau că Rusia nu putea obține această superioritate din cauza apărării aeriene din Ucraina.

Recent, doi înalți generali americani din Forțele Aeriene au concluzionat la unison că Rusia nu a performat în războiul contra Ucrainei, deoarece nu a obținut superioritatea aeriană.

Este vorba despre comandanții Aviației americane din Pacific (PACAF) și din Europa-Africa (USAFE),  generalii cu patru stele, Kenneth Wilsbach și James Hecker, care au remarcat acest lucru în cadrul unei conferințe organizate săptămâna aceasta de Institutul Mitchell pentru Studii Aerospațiale al Forțelor Aeriene ale SUA.

Wilsbach a subliniat că problemele Rusiei în Ucraina atât în logistică, cât și în lupta de la sol, sunt o consecință a lipsei superiorității aeriene, în timp ce Hecker a apreciat că dacă Rusia și-ar fi impus superioritatea aeriană la începutul conflictului, și-ar fi asigurat și supremația aeriană, iar Ucraina ar fi fost terminată militar cu mult timp în urmă.

Cuvintele acestor oficiali occidentali, potrivit cărora nu se vede nicio schimbare serioasă, sunt în total opuse cu declarația oficialului ucrainean care, spre deosebire de colegii săi occidentali, vine tocmai dintr-o zonă de război.

Principala schimbare pe cerul de deasupra zonei de conflict din Ucraina a venit odată cu desfăşurarea de către Forţele Aeriene Ruse a unei noi generații de avioane de luptă. Incă de la începutul anului au apărut informaţii ca  Rusia va folosi mult mai des avioanele sale de luptă Su-30, Su-35 și Su-57.

Informația a sosit comunicata pentru prima dată data neoficial de un reprezentant al Ministerului rus al Apărării din Rusia. Ulterior, a fost confirmat oficial faptul că mai multe avioane Su-35 a fost desfăşurate pe aerodromurile aflate în apropiere de frontiera Rusiei cu Ucraina.

 

Oficial ucrainean: Nu există altă soluție decât ca americanii să ne dea avioane de luptă

 

Oficialul de rang înalt de la Kiev a declarat că Rusia a înlocuit modelele mai vechi de avioane cu mai modernele sale Su-35. Potrivit oficialului, Su-35 este echipat "cu un radar foarte eficient și dispune de rachete cu raza lungă de acţiune", iar Rusia folosește aceste avioane pentru a ataca aeronavele ucrainene, precum și pentru misiuni de sprijin la sol.

Ucraina "nu are capacități" pentru a contracara această amenințare, a adăugat oficialul.

"[Superioritatea aeriană rusă] este un risc real", a declarat oficialul, adăugând că mai multe sisteme de apărare aeriană din partea Statelor Unite și a aliaților săi reprezintă în prezent "prioritatea nr. 1" pentru Ucraina.

Alți doi oficiali ucraineni au confirmat faptul că superioritatea aeriană rusă deasupra zonei de luptă este o mare problemă, unul dintre oficiali afirmând că Rusia are "de 12 ori mai multe avioane de luptă" decât Ucraina.

"Aceasta este o problemă. Ceea ce le tot spunem americanilor este că, în cele din urmă, nu există altă soluție decât să ne dea avioane de luptă [occidentale]", a declarat un alt oficial ucrainean.

 

Lipsa de avioane și de sisteme antiaeriene dezavantajează din ce în ce mai mult Ucraina

 

Administrația Biden a rezistat până acum solicitărilor de a furniza Ucrainei avioane F-16. Întrebat dacă este deschis la această idee, președintele Biden a spus "nu", la începutul lunii ianuarie.

Oficialul ucrainean de rang înalt care a vorbit cu ABC News a sugerat că la Kiev există acum o mai mare acceptare a faptului că ajutorul militar american ar trebui să se concentreze pe alte priorități, cum ar fi sistemele de apărare aeriană și furnizarea de muniție pentru sistemele de artilerie.

Oficialul a recunoscut că furnizarea de avioane de luptă moderne, precum și de rachete care să vină la pachet cu acestea, ar necesita alocarea unei "sume uriașe de bani" și că aceasta ar putea veni din partea Statelor Unite doar în detrimentul altor tipuri de ajutor militar.

Colonelul în retragere Steve Ganyard, care este, de asemenea, colaborator al ABC News, a declarat că el crede că superioritatea aeriană a Rusiei s-ar putea reduce în mare parte la numărul de aeronave. "Uneori, cantitatea poate fi mai bună decât calitatea. Lipsa de avioane și de sisteme antiaeriene dezavantajează din ce în ce mai mult Ucraina", a declarat Ganyard.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel