Rusia continuă să dezvolte arme antisatelit: Aeronavele Il-76 și MiG-31D sunt folosite în calitate de platforme purtătoare

Ionel Copcea |
Data publicării:

Jurnalul Gândirea Militară al Ministerului rus al Apărării a publicat un  material privind crearea și perfecționarea sistemelor de luptă antisatelit în Federația Rusă. Acesta face referire, în special, la complexele aviatice de acest tip.

Potrivit publicației rusești, specialiștii militari continuă lucrările de dezvoltare a unor mijloace pentru distrugerea sateliților de pe orbita joasă. Este vorba, în special, despre un laser de luptă instalat pe un avion militar de transport de tip Il-76, precum și despre o rachetă antisatelit amplasată sub fuselajul unui avion de vânătoare MiG-31D.

În ceea ce privește prima variantă, specialiștii militari ruși apreciază că aceasta va fi mai eficientă în condiții de ceață și vizibilitate redusă, când laserele de luptă cu bazare terestră pot să întâmpine anumite greutăți.

Complexul dezvoltat pe baza interceptorul MiG-31 a primit denumirea de Kontakt, iar cel pe baza aeronavei Il-76 este cunoscut ca A60 Sokol-Eshelon, ținând cont de nomenclatura sistemelor laser de luptă.

Publicația Ministerului rus al Apărării a semnalat faptul că Rusia dispune deja de un sistem laser de luptă denumit Peresvet, care este un complex mobil cu bazare terestră destinat distrugerii țintelor aeriene și spațiale.

După cum a remarcat jurnalul rusesc, dezvoltările actuale din domeniul armelor antisatelit se bazează pe implementarea mai multor idei și proiecte sovietice. Astfel, în prima jumătate a anilor 1980, în URSS, a început să se lucreze la crearea unui sistem de distrugere a sateliților pe orbită joasă bazat pe aeronava MiG-31D cu racheta Kontakt. În prezent, sistemul a primit o dezvoltare modernă, pentru o distrugere mai eficientă a țintelor.

Problema dezvoltării de arme antisatelit a devenit actuală în contextul conflictului din Ucraina. Recent, Ministerul de Externe rus a informat că Ucraina, cu ajutorul experților occidentali, încearcă să influențeze sateliții de comunicații rusești. În consecință, partea rusă a ținut să le reamintească oficialilor de la Kiev că dispune de capabilități de luptă antisatelit.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel