Rusia condiționează participarea la Stația Spațială Internațională de retragerea sancțiunilor impuse de SUA

Eduard Pascu |
Data publicării:
statia spatiala
statia spatiala

Moscova vrea ca SUA să ridice sancţiunile împotriva companiilor ruseşti în schimbul continuării participării sale la Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi după 2025.

"Fie cooperăm, şi atunci sancţiunile trebuie retrase imediat, fie Rusia se va baza pe propria staţie spaţială", a declarat luni şeful agenţiei spaţiale ruseşti Roskosmos, Dmitri Rogozin, conform agenţiei de presă Interfax, preluată de DPA, transmite Agerpres.

Moscova a pus sub semnul întrebării recent continuarea participării sale la administrarea ISS, veche de 20 de ani, şi după 2025.

Rogozin a declarat în aprilie că Rusia a început să îşi construiască propria staţie spaţială. Mai multe companii spaţiale ruseşti sunt vizate de sancţiuni din partea SUA, impuse din cauza sprijinului Moscovei pentru separatiştii ucraineni.

Departamentul american al Apărării a anunţat la rândul său că nu mai vrea să folosească rachete ruseşti pentru lansarea de sateliţi.

Roskosmos a acuzat de asemenea faptul că sancţiunile duc la scăderea cotei companiilor ruseşti pe piaţa internaţională.

În cadrul unei audieri în Duma de Stat, Rogozin a avertizat că, în cazul în care Washingtonul îşi menţine sancţiunile, atunci va fi responsabil de retragerea Rusiei din ISS.

El a mai spus că Rusia vrea să ia o decizie privind viitorul ISS numai după ce SUA renunţă la sancţiuni.

Rogozin a adăugat de asemenea că Rusia a început deja construirea unui prim segment al unei staţii spaţiale şi că grupul Energia, constructor de rachete, va pregăti o lansare în patru ani.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel