Rusia a scos din depozite mii de tancuri sovietice pentru a le desfășura în Ucraina: T-62 a fost salvat de la casat şi trimis pe front

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit unui articol din The Moscow Times, publicat la 8 august 2023, Rusia a scos aproximativ jumătate din tancurile și vehiculele blindate din depozitul de echipamente militare Vagzhanovo, situat în estul Siberiei. Analiza imaginilor din satelit indică o reducere cu peste 41% a numărului de vehicule militare prezente în acest loc de la începutul conflictului cu Ucraina, în februarie 2022.

Înainte de conflict, depozitul Vagzhanovo ar fi găzduit aproximativ 3.840 de tancuri și vehicule blindate din epoca sovietică. Cu toate acestea, începând cu luna mai 2023, aproximativ 2.270 dintre aceste vehicule au rămas depozitate aici.

Dintre vehiculele blindate scoase, 32% au părăsit baza în urma anunțului de mobilizare militară de la sfârșitul anului 2022. Experții din domeniul militar au identificat tancurile depozitate la baza Vagzhanovo, pe baza fotografiilor publicate, ca fiind tancuri T-62 fabricate în URSS între 1962 și 1975.

Dezvoltarea tancului T-62 de fabricație sovietică a început în anii 1950, iar primul tanc a intrat în serviciul armatei ruse în 1962. Acesta a fost prezentat prima dată publicului în timpul unei parade organizate la Moscova în mai 1965.

Producția tancurilor T-62 a continuat în Uniunea Sovietică până în 1975, moment în care au fost produse aproximativ 20.000 de tancuri. Seria de tancuri T-62 a fost produsă pentru export în Cehoslovacia între 1973 și 1978, fiind construite aproximativ 1.500 de unități. De asemenea, a fost produs în Coreea de Nord pentru piețele interne și de export.

De când T-62 a fost oferit armatei sovietice în 1962, a fost modernizat, de mai multe ori. Versiunea T-62M a fost una dintre cele mai produse versiuni de către industria de apărare rusă, fiind, de asemenea, utilizată pe scară largă în prezent de trupele rusești desfășurate în Ucraina.

Depozitul de echipamente militare Vagzhanovo, situat în afara oraşului Ulan-Ude, în estul Siberiei, este unul dintre cele aproape douăzeci de depozite similare identificate prin analizarea informaţii provenite din surse deschise, acoperind o suprafață de peste 13 kilometri pătrați. De asemenea, baza include 10 hangare cu o capacitate de a găzdui până la 400 de vehicule blindate.

 

Multe tancuri au fost reconvertite în vehicule de luptă pentru infanterie

 

Ministerul rus al Apărării își clasifică echipamentele militare în patru categorii: echipamente valoroase depozitate în spații specializate, încălzite și ventilate, echipamente în hangare neîncălzite, depozitare sub copertine și depozitare în aer liber. Cu toate acestea, o parte substanțială a echipamentului blindat observat la Vagzhanovo era depozitat în aer liber.

Imaginile realizate în noiembrie 2022 arată că aproximativ jumătate din vehiculele militare staţionate la baza Vagzhanovo nu aveau turele sau prezentau daune vizibile. Aspecte similare au fost observate la aproximativ jumătate din echipamentul rămas până în mai 2023. Această observație sugerează că unele dintre vehiculele ar fi putut fi trimise pentru recondiționare cu componente și echipamente noi sau ar fi putut fi potențial refolosite ca surse de piese de schimb.

Potrivit unui expert militar, Rusia menține cel puțin 15 uzine de reparații de tancuri în întreaga țară, dedicate modernizării acestora. Acest proces implică inspecții ale tancurilor, potențiale înlocuiri de motoare și transmisii, confirmarea duratei de viață operațională și instalarea de instrumente moderne, sisteme de ochire și sisteme de comunicații.

Ulterior, aceste tancuri sunt reconvertite în vehicule de luptă pentru infanterie, mai degrabă decât în tancuri tradiționale.

 

Rusia a avut planuri de a demonta aproximativ 10.000 de tancuri, dar pierderile înregistrate pe frontul din Ucraina au schimbat calculele

 

Anterior, în octombrie 2022, au fost emise ordine de către Ministerul rus al Apărării pentru modernizarea a 800 de tancuri T-62. Aceste tancuri urmau să primească o protecție suplimentară, motoare noi, sisteme optoelectronice și camere cu termoviziune. După emiterea acestui ordin, Rusia a desfășurat din ce în ce mai multe tancuri vechi T-62, dar ''modernizate'', pe câmpul de luptă pentru a compensa pierderile de echipamente.

Majoritatea tancurilor învechite desfășurate efectiv pe frontul din Ucraina sunt fără modernizări și funcționează adesea ca ''artilerie autopropulsată'', ceea ce duce la pierderi semnificative pentru forțele armate ruse.

Inițial, Rusia a avut planuri de a demonta aproximativ 10.000 de tancuri din epoca sovietică, care au fost revizuite ulterior la 4.000. Cu toate acestea, numărul de contracte pentru dezmembrarea tancurilor a scăzut în timp. În 2022, Ministerul rus al Apărării a încetat să mai încheie contracte pentru dezmembrarea echipamentelor militare mai vechi.

Mai multe analize OSINT indică faptul că Rusia a înregistrat o epuizare notabilă a inventarului său de vehicule blindate. La 31 mai 2023, au apărut rapoarte în care se preciza că peste 2.000 de tancuri au fost pierdute din rezerva inițială de 3.000 de vehicule gata de luptă desfășurate în timpul invaziei din Ucraina.

Ca răspuns la aceste pierderi, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a cerut o intensificare a producției de tancuri pentru a susține forțele rusești angajate pe frontul din Ucraina.

În același timp, rapoartele mass-media sugerează că Rusia importă piese pentru tancuri și rachete care au fost vândute anterior Indiei și Myanmar. Acest lucru are ca scop potențial îmbunătățirea armamentului și echipamentelor mai vechi destinate utilizării în Ucraina. Printre echipamentele reimportate se numără numeroase sisteme de ochire și camere pentru integrarea pe anumite tipuri de tancuri. Analiștii speculează că acestea ar putea fi folosite pentru a moderniza tancurile T-72 existente în Rusia, care se află în prezent în depozit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel