România, Turcia și Bulgaria vor forma o forță comună pentru a curăța de mine ruta Mării Negre. Structura ar putea fi operaționalizată luna viitoare

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Puitorul de mine Constantin Bălescu, înaintea neutralizării unei mine în apele Mării Negre. Sursă foto: Forțele Navale Române
Puitorul de mine Constantin Bălescu, înaintea neutralizării unei mine în apele Mării Negre. Sursă foto: Forțele Navale Române

Turcia, România și Bulgaria discută despre crearea unei forțe comune care să curețe de minele care ajung în apele teritoriale, ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Bloomberg face referire la declarațiile a trei oficiali familiarizați cu progresul negocierilor, care relatează că cele trei state NATO încă lucrează la detalii.

Totuși, s-ar părea că negocierile sunt destul de avansate, de vreme ce structura comună ar putea fi operaționalizată chiar la începutul lunii noiembrie 2023, mai arată publicația americană, care citează doi oficiali, care au cerut să nu fie numiți pentru că discuțiile au fost private.

Pe măsură ce atacurile Rusiei asupra Ucrainei se apropie din ce în ce mai mult de granițele NATO, Alianța încearcă să-și echilibreze răspunsul la incidente pentru a evita escaladarea ulterioară.

Pericolul este cât se poate de concret: de la unități de drone până la cel puțin 10 mine aflate în derivă, războiul amenință să afecteze teritoriul României, Turciei, și Bulgariei, singurele trei țări NATO cu acces direct la Marea Neagră (o rută comercială majoră), obligându-le să intensifice măsurile de apărare.

Deși forța comună de deminare maritimă nu este o operațiune NATO în sine, va fi primul efort comun major al aliaților în Marea Neagră de când președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei. Inițiativa vine într-un moment în care aliații se confruntă cu acțiuni tot mai provocatoare ale Rusiei în regiune.

Noua forță nu va aduce în Marea Neagră noi nave NATO, au spus doi oficiali. Potrivit unuia dintre oficiali, unul dintre scopurile misiunii este să arate că cele trei țări sunt capabile să rezolve singure această problemă.

Situația din Marea Neagră

Aliații NATO au sporit supravegherea și informațiile în regiune de la începutul războiului, dar nu și activitatea navală. Turcia a invocat un acord internațional care permite trecerea navelor de război aparținând doar statelor Mării Negre și nu altor țări, inclusiv aliaților NATO, pentru a preveni o escaladare a conflictului.

Războiul Rusiei cu Ucraina amenință tot mai mult aprovizionarea cu materii prime prin Marea Neagră. Ambele țări sunt mari producători de cereale, iar Rusia încearcă să submineze exporturile Ucrainei, în timp ce mare parte din petrolul Rusiei călătorește pe rute maritime. De mai bine de două luni în acest an, Rusia a perturbat transportul comercial prin anunțarea exercițiilor militare care vor face părți din zonele economice exclusive ale Bulgariei și Turciei să fie nesigure pentru transport maritim.

Nava comercială Kafkametler, sub pavilion turcesc, a fost aruncată în aer de o mină în Marea Neagră, în largul coastei României. Nava a suferit avarii minore, echipajul nu a fost rănit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel