România, sistem Patriot. Polonia, culisele dosarului. Diferențe majore între cele două țări

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Sistemului de rachete Patriot
Sistemului de rachete Patriot

Într-un interviu recent în ziarul  Nasz Dziennik cu fostul ministru adjunct al Apărării din Polonia, Bartosz Kownacki, omul-cheie în negocierile cu SUA pentru achiziționarea sistemului Patriot, România apare ca fiind un negociator slab în dosarul similar al achiziționării acestui sistem care a costat Bucureștiul 3,9 miliarde de dolari.

Polonia i-a ținut în șah pe americani până în ultimul moment, a suspendat de nenumărate ori negocierile, dar în cele din urmă a obținut sistemul de ultimă generație, dotat cu IBCS, sistem de comandă de ultimă generație. IBCS urmează să fie dezvoltat de americani, iar forțele armate poloneze și americane vor beneficia de el simultan.

Bartosz Kownacki a povestit cum au reușit polonezii să activeze procedura "Yockey Waiver", care permite unui potențial client să cumpere un sistem în paralel cu introducerea lui în forțele armate ale SUA. Practic, reușind acest lucru, polonezii și-au asigurat accesul la bateriile Patriot de ultimă generație, spre deosebire de România, care se alege cu unele mai vechi și nu beneficiază de niciun offset. 

Kownacki și-a câștigat reputația de “om de fier” al polonezilor datorită atitudinii sale dure din timpul negocierilor. 

Iată mai jos câteva dintre declarațiile fostului ministru.

Reporter: 4.75 miliarde de dolari - aceasta este valoarea contractului Patriot. Opoziția susține: mult prea scump!

Bartosz Kownacki: Bineînțeles, aceasta sumă reprezintă o mulțime de bani pentru un cetățean mediu. Acest preț a fost calculat în detaliu, iar acest preț a trebuit plătit pentru a cumpăra acest sistem. Am putea renunța la cumpărarea acestui sistem sau la cumpărarea acestuia doar cu câteva rachete și să anunțăm că îl avem. Dar atunci, ar fi lipsit de valoare, nu ar întări cu adevărat securitatea noastră națională.

Reporter: Românii au plătit mult mai puțin decât noi – 3.9 miliarde de dolari.

Kownacki: Elementele sistemului pe care le cumpărăm și care au fost cumpărate de români au exact același preț, cu +/- 2% din diferență, în beneficiul Poloniei.

Reporter: De ce au plătit românii mult mai puțin?

Kownacki: Nu puteți compara merele cu perele. Este același lucru și cu sistemele pe care le menționați. Cumpărăm câteva elemente pe care românii nu le achiziţionează.

Reporter: Deci, vom avea IBCS, iar românii nu.

Kownacki: Asta nu e tot, există o serie de alte elemente, printre care lipsa compensației în cazul României. Este, de asemenea, de remarcat faptul că IBCS este un element cheie al rețelei de apărare aeriană, iar fără ea eficacitatea sistemului Patriot este de câteva ori mai mică. În plus, IBCS este un element care ar fi trebuit oricum dobândit în 5 până la 10 ani, deoarece tot mai multe țări decid să utilizeze această opțiune. De asemenea, datorită IBCS, sistemul de apărare aeriană poate include și alte elemente, și anume soluția Homar. 

Reporter: Care a fost cel mai dificil element al procesului?

Kownacki: Îmi amintesc când, după una dintre primele întâlniri, în timp ce ieșeam din cameră, unul dintre oficialii polonezi mi-a spus: "Domnule ministru, domnule, nimeni nu a vorbit vreodată cu americanii în acest fel".

Reporter: Cum aţi vorbit cu aceşti americani „măreţi”? 

Kownacki: Nu i-am tratat ca pe un partener mai puternic, care ar crede că ar trebui să le fim recunoscători pentru că ei ne-au vândut produsul lor bun. Am comunicat că noi suntem cei care plătim și că noi suntem cei care cheltuim o sumă semnificativă de bani și că noi suntem cei care dorim să ne stabilim propriile condiții. Au fost surprinși de tacticile noastre de negociere. Poate, uneori, acest lucru nu era foarte elegant, dar cu siguranță era eficient.

Reporter: Deci poate că asta e motivul pentru care nu mai sunteţi locţiitorul conducerii Ministerul Apărării?

Kownacki:  Știu că am făcut o treabă bună și nu cred că cineva se îndoiește de asta. Bineînțeles, ar trebui să terminăm câteva lucruri. Cu toate acestea, mă bucur că acest contract se va implementa. Doi ani de eforturi, nu numai în cazul meu sau al ministrului Antoni Macierewicz, ci și în cazul unei întregi echipe de ofițeri, cei mai buni oameni din armata polonă în acest domeniu.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel