România primește 60,2 miliarde de euro, potrivit proiectului de buget multianual pentru perioada 2028-2034.
Un miliard de euro vor fi alocați pentru securizarea frontierelor și politici privind migrația, iar 4,6 miliarde sunt destinate proiectelor ciuprinse îm Fondul Social pentru Climă (investiții în eficiența energetică și renovarea clădirilor, încălzire și răcire curate și integrarea energiei regenerabile, precum și pentru soluții de mobilitate cu emisii zero și scăzute).
Noul buget pe termen lung va reuni fondurile UE implementate de statele membre și regiuni în cadrul unei strategii coerente, având în centrul său politica de coeziune și politica agricolă.
Fiecare stat membru va putea accesa aceleași sume de fonduri ca în prezent. În plus, va exista o sumă minimă obligatorie pentru regiunile mai puțin dezvoltate, precum și o garanție că acestea vor primi în total cel puțin aceeași finanțare ca în cadrul pachetului financiar actual de coeziune.
Bugetul pe termen lung va contribui la construirea unei Uniuni Europene a Apărării, care se poate apăra singură, rămâne conectată și acționa rapid ori de câte ori este nevoie. Componenta pentru apărare și spațiu a Fondului European de Competitivitate va aloca 131 de miliarde EUR pentru a sprijini investițiile în apărare.
Un nou Fond european pentru competitivitate va investi în tehnologii strategice.
Fondul își va concentra sprijinul pe patru domenii:
tranziție curată și decarbonizare;
tranziția digitală;
sănătate, biotehnologie, agricultură și bioeconomie;
apărare și spațiu.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News