România cere din nou Ucrainei să recunoască oficial inexistența „limbii moldovenești”. Problema minorității române, un obiectiv al Bucureștiului

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Teritoriile fostului Voievodat al Moldovei, azi împărțite între România (roz), republica Moldova (roșu) şi Ucraina (portocaliu), sursă foto: Wikipedia
Teritoriile fostului Voievodat al Moldovei, azi împărțite între România (roz), republica Moldova (roșu) şi Ucraina (portocaliu), sursă foto: Wikipedia

Situaţia de securitate la Marea Neagră şi aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Ucrainei s-au numărat printre temele abordate de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, cu omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, sâmbătă, într-o întâlnire din marja Forumului de Diplomaţie de la Antalya. Cele două părți au discutat însă și de problema minorității române din Ucraina și a solicitat Kievului recunoașterea oficială a inexistenței „limbii moldovenești”.

Potrivit unui comunicat al MAE  miniştrii român şi ucrainean au realizat o evaluare a stadiului implementării aspectelor convenite cu prilejul convorbirii telefonice a preşedinţilor României şi Ucrainei din 12 mai 2021, precum şi în urma consultărilor celor doi şefi ai diplomaţiilor din 23 aprilie de la Bucureşti, când ministrul ucrainean a participat împreună cu omologul georgian la reuniunea extinsă a Trilateralei România-Polonia-Turcia găzduită de ministrul Aurescu.

Aurescu a pus accent în discuţiile cu omologul ucrainean pe necesitatea identificării cât mai curând de soluţii durabile pentru drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina.

 

Problema minorității române, pe agendă. România reiterează solicitarea către Ucraina de a recunoaște oficial inexistența „limbii moldovenești”

 

Ministrul român a subliniat necesitatea reluării activităţii Comisiei mixte interguvernamentale privind protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi a finalizării negocierilor pe marginea Protocolului de cooperare bilaterală româno-ucraineană în domeniul învăţământului. Omologul ucrainean a confirmat deschiderea părţii ucrainene pentru finalizarea formalităţilor necesare cât mai curând.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat solicitarea către Ucraina ca, pornind de la recunoaşterea identităţii între limba română şi aşa-zisa "limbă moldovenească", confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, aceasta să recunoască oficial inexistenţa "limbii moldoveneşti".

Totodată, cei doi miniştri de Externe au discutat despre demersurile aflate în curs privind extinderea reprezentării consulare în cele două state, prin înfiinţarea unui Birou consular la Ismail, parte a Consulatului General al României la Odessa şi, respectiv, a unui Consulat al Ucrainei la Sighetu Marmaţiei.

Cu privire la evoluţiile legate de pandemia de COVID-19, ministrul ucrainean a mulţumit pentru ajutorul umanitar acordat de ţara noastră Ucrainei, la 28 mai, constând în echipamente şi materiale medicale în valoare de peste 1,1 milioane euro, precum şi pentru decizia Guvernului României din 16 iunie 2021 prin care a fost aprobată acordarea unui ajutor umanitar din Rezerva Ministerului Sănătăţii, cu titlu gratuit, pentru Ucraina, constând în 100.800 doze de vaccin anti-COVID-19.

Ministrul Aurescu a apreciat "atitudinea reţinută" manifestată de omologul ucrainean privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, "de natură să favorizeze diminuarea tensiunilor".


Ucraina salută sprijinul României pentru aprofundarea cooperării cu NATO



Ministrul ucrainean a subliniat sprijinul României pentru continuarea şi aprofundarea cooperării Ucrainei cu Alianţa Nord-Atlantică, în baza mecanismelor deja stabilite, pornind de la aspiraţiile euroatlantice ale Ucrainei şi, totodată, de la angajamentele cuprinzătoare de reformă asumate de statul vecin în acest sens. Cei doi miniştri au discutat, în acest sens, despre rezultatele Summitului NATO din 14 iunie, amintește Agerpres.

Ministrul ucrainean de Externe a mulţumit pentru susţinerea constantă de către România a eforturilor sale de integrare euroatlantică.

El a mai mulţumit pentru invitarea în premieră a Ucrainei, alături de Georgia, la o sesiune a Trilateralei Ministeriale România-Polonia-Turcia (23 aprilie 2021), precum şi promovarea unui limbaj ferm pentru susţinerea partenerilor în Declaraţia Comună a Summitului Formatului Bucureşti 9 (10 mai 2021).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel