România, armament din SUA sau Europa? Dungaciu: Armata rusă, cu războaie și victorii în spate, nu ar putea fi învinsă singură de UE

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin
F-35 Lightning II. Sursă foto: Lockheed Martin

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul uneu emisiuni la DC News TV, a analizat PNRR, considerând că Planul poate fi folosit de Uniunea Europeană și ca instrument de control al politicii externe și de securitate. Inclusiv în ceea ce privește înzestrarea militară.

Dan Dungaciu a explicat că UE nu poate „sta în picioare” singură în relația cu Federația Rusă și că planul statelor din vest de a dezvolta un sistem european de apărare militară în momentul de față nu ar avea nicio șansă în fața Armatei ruse.

 

Europa dezvoltă programe de anvergură în industria militară, dar o așa-zisă armată europeană nu ar putea învinge singură Federația Rusă

 

„UE nu poate sta pe picioarele ei în relația cu Rusia pentru că nu deține o armată. Faptul că statele europene dețin armate, asta nu înseamnă că UE are o armată. O armată e o chestiune de compatibilizare, de aranjament strategic și de gândire strategică, test pe care UE nu l-a trecut.

În prezent, pe hârtie, ipotetica armată europeană nu poate să învingă armata Rusiei care are în acest moment în spate și victorii și războaie. Ceea ce e un lucru important”, a precizat Dan Dungaciu care a dat exemplul tensiunilor dintre China - SUA, amintind că spre deosebire de America, „China nu are războaie în spate și abilități de a purta războaie, chiar dacă are cu ce. Sunt două lucruri diferite”.

„Puține armate au făcut războaie în ultima vreme. Americanii sunt pe primul plan. Au făcut și rușii, de aici și curajul lor, au făcut și turcii, dar chinezii mai puțin”, a completat analistul.

Revenind la subiectul dezvoltării structurii militare a UE, Dan Dungaciu a afirmat: „Nu se pune problema acum ca UE să fie capabilă. Nu poate nici măcar să își coordoneze acțiunile în Orientul Mijlociu. Europenii încă nu se descurcă singuri. Că vor să construiască împreună, tancuri, avioane, că va fi o Europă a alianțelor industriale și militare foarte puternică, acest lucru se poate întâmpla”.

Dan Dungaciu nu consideră Rusia o superputere, ci mai degrabă o putere regională cu incidență globală atribut de care se bucură doar pentru că deține arme nucleare.

 

PNRR, instrument de federalizare a UE? Dan Dungaciu nu exclude ca România să fie pusă să aleagă în viitor între tehnică militară americană și europeană

 

2. Steagul Ro... (romania-sua-rachete_71333300.jpg)

Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN

Totodată, Dan Dungaciu e de părere că PNRR e un instrument de federalizare a UE, fără să se folosească acest cuvânt care în mentalul colectiv are conotații negative. În opinia analistului nu e exclus ca PNRR să fie folosit, în viitor, și ca instrument de corectare a politicilor externe și a securității, nu doar de politică internă.

„Observăm azi, cum e cazul Poloniei și Ungariei, că PNRR-ul poate fi un instrument de corectare al politicilor interne. Dar ce ne face să credem că în viitor Planurile nu vor deveni un instrument de corectare al politicilor externe? Statele din centrul și estul Europei au programe de guvernare prin această finanțare masivă. Ori dacă eu te plătesc, vreau să aud și muzica. Aici sunt germenii viitoarei federații a Uniunii Europene. România nu are nicio partitură și nu joacă nimic, asta e cert. Dar pe lângă noi mai sunt și alte state”, e de părere analistul.

Dan Dungaciu subliniază că „PNRR-ul nu a fost făcut pentru noi, dar el e cel mai interesant instrument de federalizare inventat de europeni, fără însă să fie folosit cuvântul federalizare”.

„Cuvântul federalizare dacă îl pui în sondaje are conotații negative. Prin PNRR UE își permite să mai spună statelor și ce trebuie să facă. Dacă cineva ne va spune nouă în viitor, dacă vrem bani de la Bruxelles, în domeniul politicii de securitate trebuie să cumpărăm din afara UE doar armamentul care nu se regăsește în Uniunea Europeană? Adică în toată această dispută între armamentul european și cel american, ar putea veni o decizie politică de la Bruxelles, care să denunțe achiziționarea de armament american în timp ce UE finanțează economiile europene. Ar trebui să fim pregătiți și pentru o asemenea modificare de peisaj strategic. Aici nu e vorba de ce ne place ci de ce se poate întâmpla”, a concluzionat Dan Dungaciu, potrivit sursei citate.

Amintim că în luna septembrie a acestui an Comisia Europeană a adoptat o evaluare pozitivă a Planului de redresare şi rezilienţă al României, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 miliarde euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde euro în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel