România, aleasă să facă parte din Consiliul Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută alegerea României în Consiliul Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) în cadrul celei de-a 23-a sesiuni a Conferinţei Statelor Părţi care se desfăşoară la Haga, luni şi marţi, informează un comunicat al MAE.

Mandatul României în Consiliul Executiv al OIAC va începe la 12 mai 2019 şi va dura pentru o perioadă de doi ani. Este pentru a cincea oară când România este aleasă în forul executiv al Organizaţiei, cel mai recent deţinând această poziţie în intervalul 2010-2012.

Mandatul la nivelul Consiliului Executiv al OIAC va constitui un nou prilej pentru România de a promova obiectivele Convenţiei privind interzicerea armelor chimice într-o perioadă deosebit de importantă pentru Organizaţie, marcată de numeroase provocări.

Statutul de membru în Consiliul Executiv va fi cu atât mai semnificativ cu cât, în prima parte a anului 2019, în calitate de deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, României îi va reveni rolul de a asigura, la Haga, coordonarea formatului statelor membre UE în relaţia cu OIAC, precizează sursa citată.

În calitate de organizaţie de implementare a Convenţiei privind interzicerea armelor chimice, OIAC reuneşte 193 de state membre. De asemenea, 98% din populaţia globală se află sub protecţia Convenţiei, iar 96% din arsenalul de arme chimice declarate de statele posesoare au fost distruse sub supravegherea OIAC.

Conferinţa de luni şi marţi este prima de acest gen după ce o majoritate de 193 de state membre a votat în favoarea întăririi puterilor OIAC, în iunie, autorizând-o să desemneze autorul unui atac chimic şi nu doar să documenteze utilizarea unei asemenea arme.

Consiliul Executiv al OIAC este format din 41 de state membre, supervizează activităţile Secretariatului Tehnic al Organizaţiei şi este responsabil de promovarea implementării eficiente şi a respectării Convenţiei.

Convenţia este primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă. Documentul a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, iar depozitarul său este Secretarul general al ONU.

România a semnat Convenţia privind interzicerea armelor chimice în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, la 13 ianuarie 1993, şi a ratificat-o la 9 decembrie 1994 (prin Legea nr. 125/1994), instrumentele de ratificare fiind depuse la Secretarul general ONU, la 15 februarie 1995. Convenţia a fost implementată în România prin Legea nr. 56/1997, completată şi modificată în 2004.

Datorită eforturilor depuse în eliminarea armelor chimice, OIAC a primit în 2013 Premiul Nobel pentru Pace

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel