România, 18 ani de la integrarea în cea mai puternică alianță militară din istorie. Ministrul Apărării amintește de întărirea flancului estic

Darius Muresan |
Data publicării:
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale. Sursă foto: MApN
Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale. Sursă foto: MApN

România a susţinut importanţa geostrategică pe care o are, pentru NATO, regiunea extinsă a Mării Negre şi a propus constant măsuri pentru întărirea flancului estic, arată ministrul Apărării, Vasile Dîncu, într-un mesaj transmis cu ocazia celebrării a 18 ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică.

"Încă de la invadarea Crimeei de Federaţia Rusă, în anul 2014, România a susţinut importanţa geostrategică pentru NATO a regiunii extinse a Mării Negre propunând, în mod constant, măsuri pentru întărirea flancului estic", afirmă Dîncu, citat într-un comunicat transmis, sâmbătă, de MApN.

El punctează că aderarea la Alianţa Nord-Atlantică a adus României "cea mai solidă garanţie de securitate din istoria ţării".

"Suntem astăzi membri ai celei mai puternice alianţe politico-militare din lume, fapt deosebit de important având în vedere contextul de securitate actual", a precizat ministrul Apărării.

Potrivit acestuia, România are acum o armată profesionistă, experimentată, care şi-a exersat capacităţile în misiuni în teatrele de operaţii.

"Mai mult decât atât, militarii români operează astăzi pe baza unor proceduri şi concepte moderne de conducere a acţiunilor militare, ce se menţin la un nivel de interoperabilitate optim prin numeroase exerciţii şi aplicaţii organizate în format aliat", afirmă Vasile Dîncu.

Totodată, el aminteşte că, în cadrul Summit-ului extraordinar din 24 martie, liderii aliaţi au adoptat "decizii istorice în vederea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe întreg flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră".

"Foarte importante pentru România sunt, de asemenea, angajamentele ce au fost exprimate la cel mai înalt nivel de Paris, Washington şi Berlin privind asigurarea unei prezenţe suplimentare sau consolidarea eforturilor operaţionale aliate şi sprijinul securităţii României şi a regiunii Mării Negre", adaugă Dîncu.

Acestea s-au concretizat, detaliază el, prin dislocarea rapidă în ţara noastră a aproximativ 4.000 de militari şi mijloacele tehnice aferente.Astfel, elemente ale Forţei de Răspuns a NATO, după sosirea în România, au început activităţi de instruire împreună cu militari români pe componenta terestră. În ceea ce priveşte spaţiul aerian, militari din Marea Britanie se află în România şi desfăşoară misiuni în cadrul Poliţiei Aeriene Întărite a NATO împreună cu colegi din Forţele Aeriene Române şi ale Statelor Unite ale Americii. În acelaşi timp, în domeniul naval, Italia a anunţat recent sprijinirea cu două dragoare marine a activităţilor deosebit de complexe derulate de Forţele Navale Române pentru întărirea supravegherii spaţiului maritim şi pentru executarea unor intervenţii rapide, cu structuri specializate, pentru asigurarea securităţii navigaţiei.

În context, Vasile Dîncu aminteşte că România a decis să îşi sporească bugetul alocat apărării de la 2% din PIB la 2,5% din PIB, "având datoria reconstruirii un sistem militar eficace, adaptat la contextul regional de securitate şi interoperabil cu structurile Alianţei".

"Postura colectivă a NATO pe Flancul de Est este una pur defensivă, iar parametrii săi sunt definiţi şi implementaţi în funcţie de postura şi acţiunile de la frontiera estică a NATO. Pe acest fond, Alianţa este pregătită şi are implementate instrumentele necesare unui răspuns adecvat pentru asigurarea securităţii aliaţilor, inclusiv prin consolidarea prezenţei colective în regiunea Mării Negre", adaugă Dîncu.

El susţine că NATO se poate baza, în continuare, pe România "în eforturile comune de dezvoltare a apărării strategice".

"În acelaşi timp, NATO reprezintă pentru România cea mai puternică garanţie de securitate pe care ne putem baza în vremuri cum, din păcate, sunt cele pe care le trăim acum", spune ministrul Apărării.

La 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO. Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, "Ziua NATO în România" se celebrează în prima duminică a lunii aprilie, potrivit MAE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel