Rheinmetall va livra prima tranșă din cele 300.000 de proiectile pentru sistemele Gepard folosite de Ucraina

Sistem antiaerian Gepard
Sistem antiaerian Gepard

Compania  Rheinmetall va trimite în curând un lot important de proiectile de Gepard.

Rheinmetall este printre cele mai active companii europene de armament în privința sprijinului militar pentru forțele ucrainene.

După ce șeful său, Armin Papperger, anunța la începutul lunii iulie că Rheinmetall va produce blindate pe teritoriul Ucrainei, compania germană plănuiește să furnizeze Ucrainei  300.000 de obuze pentru Gepard, ceea ce va ajuta la doborarea dronelor rusești.

Potrivit informațiilor Bild, primele livrări vor avea loc în viitorul apropiat, urmând ca anul acesta Rheinmetall să furnizeze Forțelor Armate ucrainene 40.000 de astfel de proiectile.

Pentru a rezolva problema deficitului acut de muniție de pe front, Rheinmetall a instalat o nouă linie de producție la fabrica sa din Unterluss în doar câteva luni, în ciuda faptului că, de obicei, un astfel de proces durează ani.

O parte din muniția Gepard aflată în posesia Germaniei e fabricată în Elveția, astfel că refuzul Elveției de a permite Berlinului să reexporte muniția pentru Gepard sau Leopard a grăbit decizia nemților de a construi o nouă linie de producție la Unterluss. 

Problema lipsei muniției devenise una foarte serioasă, militarii ucraineni fiind nevoiți să se adapteze și trag, de obicei, în reprize de câte cinci salve, deși tunul autopropulsat este capabil să tragă consecutiv până la 20 de proiectile.

Captură de ecran: Comandamentul Forțelor Comune al Forțelor Armate ale Ucrainei

Germania a avut probleme cu producerea acestui tip muniție, deoarece Gepard datează din anii 70-80 și nu exista documentația completă pentru producerea munițiilor. În acest sens, inginerii au reproiectat muniția existentă de 35 mm destinată armelor utilizate de vehiculul de luptă al infanteriei pentru a putea fi folosită pe sistemele antiaeriene Gepard.

Computerul de control al focului al vechiului dispozitiv Gepard a recunoscut această nouă muniție după mai multe teste, arată publicația citată.

"Aceste produse salvează vieți. Fiecare dronă doborâtă este importantă pentru locuitorii din Kiev și din alte orașe, care se tem de noi atacuri în fiecare zi", a subliniat Armin Papperger, șeful Rheinmetall.

Gepard are un tun dublu de 35 mm și sa dovedit deja ca o armă defensivă împotriva atacurilor rusești, cum ar fi dronele kamikaze Shahed-136 furnizate de Iran. 

Gepard a fost proiectat în anii 1970, pe șasiul tancului Leopard 1, pentru a doborî elicoptere și avioane pe o rază de 6 kilometri și nu mai este folosit de armata germană. Este echipat cu tun automat Oerlikon GDF de 2 × 35 mm, fiecare cu 320 de cartușe de muniție antiaeriană.

Armata Română are în dotare câteva zeci de sisteme Gepard B2L, donate de către Germania.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel