Reuşită pentru industria poloneză de apărare, mentenanţă completă pentru obuzierele K9. România este şi ea interesată de obuzierul sud-coreean

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Obuziere autopropulsate K9 Thunder, livrate Forţelor Terestre Poloneze. Sursa Foto: Twitter Ministrul polonez Apărării, Mariusz Blaszczak.
Obuziere autopropulsate K9 Thunder, livrate Forţelor Terestre Poloneze. Sursa Foto: Twitter Ministrul polonez Apărării, Mariusz Blaszczak.

Compania sud-coreeana Hanwha Aerospace și întreprinderea poloneză Huta Stalowa Wola au semnat un acord la sediul consorţiului Polskiej Grupy Zbrojeniowej (PGZ) privind cooperarea în domeniul mentenanţei obuzierelor autopropulsate K9 Thunder și al lansatoarelor de rachete Homar-K.

Acordul definește domeniul de cooperare între Huta Stalowa Wola și Hanwha Aerospace în domeniul exportului în țări terțe de componente utilizate atât pentru obuzierul polonez Krab, cât și pentru obuzierul sud-coreean K9. Producătorul polonez și cel coreean vor evalua, de asemenea, fezabilitatea utilizării șasiului Krab polonez pentru obuzierele cu K9A2 și K9A3, potrivit Defence 24.

Scrisoarea de intenție semnată oferă bază pentru dezvoltarea de noi inițiative de cooperare privind transferul de tehnologie destinat reparațiilor obuzierelor K9.

"Ne propunem ca toate echipamentele coreene să fie întreținute și reparate în Polonia. De asemenea, ne propunem ca în timp mai multe echipamente să fie produse în uzinele poloneze", a declarat ministrul adjunct al apărării din Polonia, Pawel Bejda. 

Oficialul a adăugat că, în cadrul întâlnirilor efectuate recent în Republica Coreea, partea poloneză a subliniat că depune eforturi pentru transferul de tehnologie în Polonia. Se așteaptă ca acest acord să deschidă calea pentru altele, inclusiv privind exportul comun de servicii pe piața europeană.

 

România este şi ea interesată de obuzierul sud-coreean K9 Thunder

 

La finalul lunii trecute DefenseRomania a participat în Coreea la o vizită la facilitățile de producție ale Hanwha, prilej cu care reprezentanții gigantului coreean au discutat și despre obuzierele K9 și mașinile de luptă Redback.

România se află în faza finală a licitației privind achiziția de obuziere autopropulsate K9 Thunder sau Tunetul, așa cum promovează obuzierele cei de la Hanwha pe piața românească. K9 Tunetul e versiunea românească promovată de cei de la Hanwha.

Ministerul român al Apărării pune la punct ultimele detalii înainte de anunțarea câștigătorului în competiția pentru înzestrarea Armatei României cu obuziere autopropulsate de 155 mm.

Ceea ce știm e că producătorul sud-coreean Hanwha Aerospace este singura companie rămasă în competiție, în prezent discuțiile au avansat fiind în ultima fază a clarificărilor și nu ar fi exclus ca acordul să fie încheiat luna aceasta, în contextul în care la București va avea loc expoziția BSDA 2024. Programul prevede achiziția a 3 sisteme de obuziere (3 x 18 obuziere de 155 mm + muniție + sprijin logistic).

 

Industria poloneză de apărare, pionier la nivel european în repararea de echipamente militare importate din Coreea de Sud

 

Revenind la Polonia, potrivit lui Krzysztof Trofiniak, președintele consorţiului militar PGZ, este vorba în primul rând de întregul sistem de turelă pentru tunul obuzier K9.

Având în vedere că șasiurile pentru obuzierul Krab sunt aproape identice cu cele ale K9, acest lucru înseamnă capacități complete de service, reparații și revizii.

Pawel Bejda, secretar de stat în cadrul Ministerului polonez al Apărării, a subliniat că acesta este primul element al unei politici în curs de desfășurare de a cheltui cel puțin 50 % la nivelul industria poloneză pentru modernizarea acestor echipamente.

Partea coreeană și-a dat acordul și a oferit acest tip de cooperare, care este cu atât mai valoroasă cu cât "nu toate țările doresc să facă şi transfer de tehnologii".

În plus, acordul semnat intre Hanwha Aerospace și întreprinderea poloneză Huta Stalowa Wola extinde domeniul de aplicare a cooperării şi la producția lansatorului Homar-K, inclusiv transferul de tehnologie pentru acesta, ''polonizarea'' ulterioară a acestuia, precum și adaptarea să la utilizarea rachetelor neghidate de 122 mm.

De asemenea, acordul deschide calea pentru că părțile să coopereze în vederea oferirii lansatorului Homar-K pe alte piețe din regiunea flancului estic al NATO.

Șaizeci dintre cele 72 de sisteme de rachete Homar-K suplimentare comandate recent de la Coreea de Sud vor fi fabricate în Polonia. În prezent, Polonia urmează să achiziționeze peste trei mii de rachete balistice de artilerie și sol-sol pentru sistemele Homar-K.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel