Republica Moldova respinge ideea că Putin ar putea ordona declanşarea unei invazii: Amenințările de securitate sunt îngrijorătoare, dar nu corespund realității capacităților militare actuale

S.I. Catalin |
Data publicării:
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Moldova resimte presiunea Rusiei, dar are un mesaj pentru Moscova: cunoașteți-vă limitele. Amenințările de securitate din ce în ce mai belicoase venite din partea Moscovei și aluziile că ar putea anexa regiunea separatistă Transnistria, sunt îngrijorătoare, dar nu corespund realității capacităților militare actuale ale Rusiei, a declarat pentru POLITICO cel mai înalt diplomat de la Chișinău. Ministrul de externe Mihail Popșoi a susţinut cu tărie că puterea militară a Rusiei a scăzut "datorită sacrificiului bravului popor ucrainean și al armatei ucrainene".

 

,,Suntem în siguranță, deși "în siguranță" ar putea fi un cuvânt prea puternic, având în vedere că liniile de front sunt la doar 200 de kilometri distanță", a precizat Mihail Popșoi pentru POLITICO.

Temerile au crescut în rândul moldovenilor, al Occidentului și al analiștilor că Rusia își intensifică eforturile de destabilizare a Republicii Moldova după ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat săptămâna trecută guvernul de la Chișinău că "calcă pe urmele regimului de la Kiev" prin "anularea a tot ce este rusesc" și "discriminarea limbii ruse".

O parte semnificativă din populația Republicii Moldova vorbește limba rusă ca limbă maternă, iar aceasta este utilizată destul de mult în întreaga societate, fără restricții - o situație despre care Popșoi a reiterat că guvernul de la Chişinău  nu are nicio intenție de a o schimba.

"Lavrov, conform percepției, nu vorbește pentru siloviki", a spus acesta, referindu-se la elitele din aparatul de securitate și cel militar de la Moscova, care iau deciziile atunci când vine vorba de organizarea de provocări. "Cunoaștem situația de pe teren și, cel mai probabil, şi el cunoaște acest lucru - trebuie doar să-și joace rolul".

Lavrov a încercat, de asemenea, să inflameze tensiunile legate de Transnistria - regiune separatistă din interiorul granițelor Republicii Moldova, de-a lungul frontierei cu Ucraina, unde Rusia a staționat un contingent de trupe și exercită control asupra administrației separatiste.

Săptămâna trecută, deși nu au cerut anexarea de către președintele rus Vladimir Putin, liderii separatişti de la Tiraspol au cerut Moscovei să protejeze Transnistria ''împotriva presiunii exercitate de Moldova".

În schimb, a continuat Popșoi, amenințările fac mai degrabă parte, cel mai probabil, dintr-o "operațiune psihologică" menită să-i divizeze pe moldoveni și să submineze negocierile țării pentru a deveni parte a UE.

Chișinăul afirmă că are planuri pe termen lung de reintegrare pașnică a Transnistriei, care este dependentă din punct de vedere economic de Moldova, și nu ia în considerare o soluție militară, în ciuda speculațiilor potrivit cărora Ucraina ar putea înlătura cu ușurință trupele rusești slab echipate.

 

Moldova nu mai este pe masă pentru a fi împărţită aşa cum îşi doreşte Rusia

 

Amintim că Maia Sandu a participat la Congresul PPE, cel mai mare partid european din Parlamentul Europen, Congres organizat la București de PNL, membru PPE.

Liderul de la Chişinău a avut o intervenţie în sesiunea plenară din prima zi a Congresului Partidului European care se desfăşoară la Bucureşti.

,,Rusia nu-şi doreşte să întrebe ţări mici ca a noastră ce anume îşi doresc. Pentru Rusia, Republica Moldova nu trebuie să aibă niciun un cuvânt de spus în harta geopolitică, însă poporul moldovean a ales altă cale. Astăzi Moldova nu mai este pe masă pentru a fi împărţită aşa cum îşi doreşte Rusia, ci se află la masa discuţiilor. Noi am făcut o alegere conştientă să nu fim contrânşi iarăşi să revenim în sfera de influenţă a Rusiei. Este alegerea noastră să trăim liberi într-o ţară democratică. Nu cu teamă şi oprimaţi. Şi reafirmăm aici sprijinul nostru pentru această alegere ", a declarat Maia Sandu.

Preşedintele Republicii Moldova a punctat că agresiunile nu vor dispărea dacă închidem ochii la ele, "acestea vor reveni iar şi iar dacă nu sunt oprit şi de fiecare dată o vor face mai puternic şi vor fi mai urâte".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel