Republica Moldova a depistat patrule de „grăniceri” transnistreni în Zona de Securitate

Tudor Curtifan |
Data publicării:
armata transnistreană
armata transnistreană

Delegația moldovenească în cadrul Comisiei Unificate de Control a semnalat în cadrul ședinței ordinare din 4 aprilie noi cazuri de plasare a patrulelor mobile ale „grănicerilor" transnistreni în Zona de Securitate. 

Acestea au fost plasate în preajma localităților Gâsca, Hagimus, Hârbovăț și în municipiul Tighina.

Cu toate acestea, momentul pozitiv care a marcat ședința Comisiei Unificate de Control din 4 aprilie curent a fost înregistrarea unui progres pe cazul eliminării postului transnistrean de „grăniceri" între localitățile Slobozia și Cremenciug. Astfel, Comisia a aprobat retragerea postului staționar, asumându-și sarcina de a monitoriza, prin intermediul structurilor subordonate, situația la sectorul dat în scopul neadmiterii unor încălcări similare pe viitor.

Partea moldovenească a reparcat un incident mai grav, și anume o tentativă de reținere a 4 cetățeni ai Republicii Moldova de către „grănicerii" transnistreni (pentru pretinse acțiuni de traversare ilicită a așa-numitei „frontiere"), a fost înregistrat la data de 31 martie între localitățile Chircăiești și Chițcani, potrivit portalului deschide.md. Situația este investigată de către organele Poliției Naționale.

În ceea ce privește propunerea conducătorului delegației Republicii Moldova, lansată la reuniunea precedentă a Comisiei, de a elabora măsuri pentru asigurarea transparenței Zonei de Securitate sub aspectul prezenței formațiunilor militare ale părților, atât delegația Tiraspolului, cât și cea a Federației Ruse, după ce au analizat timp de o săptămână această inițiativă a Chișinăului, au respins-o fără argumente pertinente. Reprezentanții acestor două componente au fost deranjați de obiectivul enunțat de delegația Republicii Moldova privind demilitarizarea Zonei de Securitate.

De asemenea, nu s-a ajuns la consens pe marginea formulării unui răspuns la solicitarea Misiunii OSCE în Moldova privind modul de utilizare a echipamentului tehnic oferit pentru buna funcționare a Statului Major al Forțelor Mixte de Pacificare în martie 2018 care, de altfel, nu este utilizat integral potrivit destinației. De menționat că utilizarea pe larg a dispozitivelor ar permite o mai bună colectare a informațiilor, documentarea mai exactă a evenimentelor din Zona de Securitate și evitarea unor dispute cu privire la limitele geografice ale acesteia.

În contextul în care delegațiile regiunii transnistrene și Federației Ruse susțin că echipamentele nu pot fi aplicate din cauza că nu există instrucțiunile corespunzătoare, situația descrisă indică, totodată, asupra necesității de a elabora regulamentul Comandamentului Militar Întrunit, demers înaintat de multiple ori de către delegația noastră, însă nesusținut de către interlocutori. Pe subiect, s-a convenit doar desfășurarea unei întrevederi aparte între conducătorii delegațiilor și reprezentanții militari ai părților.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel