Registrul intern de arme al forţelor speciale KSK din Germania a fost șters pentru a ascunde lipsa muniției din inventar

Eduard Pascu / 17 Martie 2021 / 15:06
Kommando Spezialkräfte  Sursa foto: Twitter
Kommando Spezialkräfte Sursa foto: Twitter

O anchetă lansată în legătură cu suspiciunile de extremism de dreapta în rândurile unităţii de elită a armatei germane a relevat că datele dintr-un registru intern de arme al acesteia au fost şterse, relatează miercuri dpa.

Comandamentul forţelor speciale KSK a fost afectat în ultimii ani de o serie de scandaluri care au determinat o revizuire majoră a acesteia. Noile dezvăluiri se referă la amnistia acordată militarilor care acceptă să returneze de bunăvoie armele şi muniţia însuşite, fără a fi sancţionaţi, transmite Agerpres.

Or, Ministerul Apărării a constatat că inventarul din 2018 privind armele a fost şters, potrivit informaţiilor puse la dispoziţia parlamentului, consultate miercuri de dpa.

"S-a stabilit că inventarul pe 2018 a fost creat în cadrul (sistemului informatic intern) SASPF, iar apoi a fost şters. Nu a fost creat un nou inventar", a indicat ministerul.

Un fost locotenent-colonel este considerat suspect în acest caz şi au fost lansate proceduri disciplinare în vederea clarificării situaţiei, a adăugat ministerul.

Sistemul computerizat SASPF este folosit pentru a raporta datele scriptice privind, de exemplu, muniţia, cu situaţia reală, or dacă protocolul a fost respectat inventarul ar fi dezvăluit lipsuri masive.

Tobias Lindner, reprezentant al Verzilor, a remarcat că noile informaţii indică faptul că dovezile privind armele lipsă din inventarul KSK existau cu mult înainte decât s-a crezut până acum. "Generalii responsabili din rândul forţelor armate ar fi trebuit să ciulească urechile mai devreme", a spus Lindner, citat de dpa.

Vinerea trecută, un soldat din KSK a fost condamnat la doi ani cu suspendare după descoperirea în curtea casei sale a unui stoc de arme şi muniţii sustrase de la Bundeswehr, alături de manifeste cu conţinut extremist de dreapta.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy