Războiul mozaic - un nou concept de luptă al Forțelor Armate americane

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția americană DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) lucrează de mult la un nou concept de război care le-ar putea înlocui pe cele existente. Potrivit acestuia, în bătăliile viitoare, în care mulți participanți utilizând sisteme fără pilot ar fi de partea americană, cheia obținerii victoriei ar fi cooperarea flexibilă a acestora, bazată pe principiul „fiecărui senzor, fiecare efector”.

Formularea „război mozaic” nu a fost aleasă întâmplător. Ideea este ca multe elemente mici (tactice) să lucreze împreună pe câmpul de luptă, dar creând o imagine generală coerentă. De asemenea, termenul “mozaic” a fost ales pentru că sugerează o compoziție în care „fiecare element se potrivește tuturor”, spre deosebire de concepția actuală bazată pe ideea de puzzle, în care fiecare element are propriile atribute, poate fi instalat doar în locul destinat acestuia, iar absența sa afectează sau face imposibilă conectarea altor elemente.

Aproape toate platformele necesare pentru implementarea „războiului mozaic” există deja în SUA și sunt chiar puse în funcțiune. Cu toate acestea, rămâne provocarea de a crea un sistem de comunicare fiabilă între ele și, în același timp, cu comanda. Un exemplu este faptul că cele mai bune două avioane de vânătoare, F-22 Raptor și F-35 Lightning II, nu au capacitatea de a face schimb de informații între ele atunci când acționează în modul “greu de detectat”.

Se știe că, indiferent de concepție, este necesară crearea unui sistem fiabil de schimb de date și informații. Astfel, comandantul are informații de la toți senzorii disponibili și poate aloca forțele adecvate îndeplinirii unei misiuni. Însă războiul mozaic presupune ceva mai mult. Datorită includerii tuturor sistemelor într-o rețea comună, o misiune dată poate fi realizată în multe moduri posibile. De exemplu, datorită acestei flexibilități, după ce a pierdut un mijloc cu care intenționa să acționeze pentru îndeplinirea misiunii, comandantul poate avea la dispoziție multe alte posibilități.

O astfel de rețea, cu nenumărate conexiuni între diferiții participanți din câmpul de luptă, combinată cu numărul mare al mijloacelor moderne de luptă  - care vor include sisteme de luptă autonome și vehicule aeriene fără pilot de diferite tipuri și clase, care operează în roiuri - face ca adversarul să nu poată anticipa momentul, direcția și forța loviturilor la care va fi supus.

 

Doctrina războiului mozaic a fost prezentată Pentagonului și, foarte probabil, a fost apreciată. Acest lucru este dovedit de programe precum Skyborg, software care poate fi instalat pe diferitele platforme aeriene moderne, sau de programele de dezvoltare aflate în derulare privind dronele navale și vehiculele autonome terestre care ar putea apărea în număr mare în câmpul de luptă modern .

 

Cu toate acestea, DARPA consideră că cea mai mare provocare este crearea unei interfețe și a unui sistem adecvat care să permită comunicarea fără probleme între toți membrii câmpului de luptă modern, precum și comanda eficientă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel