Războiul din Fâșia Gaza ar putea crește apetitul statelor din Golf pentru creșterea achizițiilor militare

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:
Forțele Aeriene ale Regatului Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع
Forțele Aeriene ale Regatului Arabiei Saudite, sursă foto: Ministerul Apărării din Arabia Saudită (Facebook) وزارة الدفاع

Statele din Golf sunt printre cei mai mari importatori de arme din lume, cheltuielile lor militare constituie un procent mare din bugetele lor generale, iar acest aspect ridică semne de întrebare cu privire la repercusiunile războiului din Fâșia Gaza și tendința regiunii către o stare de instabilitate a cheltuielilor sale de apărare.

Deocamdată, niciunul dintre statele din Golf nu a anunțat o tendință de creștere a bugetelor pentru apărare, dar estimările unor observatori indică acest lucru, cu posibilitatea schimbării surselor de importuri militare, întrucât Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite în special caută să-și diversifice partenerii de securitate în lumina tensiunilor cu Iranul și a poziției americane față de războiul din Yemen.

Arabia Saudită se află pe primul loc în lumea arabă și pe locul al doilea în lume în ceea ce privește achiziționarea de arme, după India, iar cheltuielile sale militare în anul 2023 se ridică la aproximativ 69 de miliarde de dolari, o creștere cu 6,4% față de anul 2022, potrivit datelor Ministerului de Finanțe. Aceste cheltuieli reprezintă aproximativ 30% din bugetul Arabiei Saudite, care importă 61% din armele sale din Statele Unite și 23% din Marea Britanie.

Portalul guvernului Emiratelor Arabe Unite nu a menționat procentul cheltuielilor militare din bugetul actual, dar Raportul privind echilibrul militar 2022 emis de Institutul Internațional de Studii Strategice a precizat că Emiratele Arabe Unite au fost a doua țară ca mărime din zona Orientului Mijlociu în ceea ce privește cheltuielile militare după Arabia Saudită, iar aceste cheltuieli reprezintă aproximativ 5,7% din PIB. Emiratele Arabe Unite importă 35% din armele sale din Statele Unite și 28% din Franța.

Potrivit aceluiași raport, Qatar-ul este a treia țară din Orientul Mijlociu în ceea ce privește cheltuielile militare după Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în valoare de 13,1 miliarde de dolari. Veniturile bugetului general al Qatarului pentru anul fiscal 2023 sunt estimate la 228 de miliarde de riali, iar cheltuielile la 199 de miliarde de riali, cu un excedent preconizat de 29 de miliarde de riali, fără a menționa ponderea cheltuielilor militare din bugetul respectiv. Estimarea Raportului privind balanța militară arată faptul că cheltuielile de apărare ca procent din PIB reprezintă 11,4% din bugetul general.

Pe locul patru în Golf se află Kuweitul, cu cheltuieli militare pentru anul 2023 de 3,8 miliarde de dinari (12,6 miliarde dolari), o creștere cu 4,1% față de anul 2022. Aceste cheltuieli, conform raportului, constituie aproximativ 12% din bugetul său general. Kuweitul importă 34% din armele sale din Statele Unite și 22% din Franța.

Sultanatul Oman se află pe locul cinci în Golf, cheltuielile sale militare în 2023 ridicându-se la aproximativ 4,4 miliarde de riali (11,4 miliarde de dolari), o scădere cu 0,9% față de 2022. Aceste cheltuieli constituie aproximativ 15% din bugetul Sultanatului, care importă 37% din armele sale din Regatul Unit și 16% din Statele Unite.

Pe ultimul loc în Golf se poziționează Regatul Bahrain, al cărui site web al Ministerului Finanțelor și Economiei Naționale precizează că a alocat un buget de apărare în 2023 în valoare de 1,1 miliarde de dinari (2,9 miliarde de dolari), o creștere de 3,8% față de anul 2022. Aceste cheltuieli reprezintă aproximativ 13% din bugetul general al Regatului.

 

Diverse amenințări

 

În ceea ce privește semnificația acestor cifre, Pierre Al-Khoury, expert în economie politică și profesor la Universitatea Americană de Tehnologie din Liban, subliniază că țările din Golf sunt considerate printre țările care cheltuiesc cel mai mult pe produse militare și de securitate.

În același timp, acestea se bucură de o amplasare geostrategică sensibilă pe coridoarele internaționale, pe lângă producția lor de petrol și gaze și valoarea pe care aceasta o reprezintă în economia globală, de aceea trebuie să își mențină securitatea față de diverse surse de amenințare, în special odată cu izbucnirea războiului israelian în Gaza.

Practic amenințările au determinat în cele din urmă statele din Golful Arab să încerce să-și rezolve problemele cu lumea și să stabilească relații echilibrate cu toate forțele influente la nivel regional și global, pe de o parte, și să-și diversifice sursele de armament, pe de altă parte, menționând că regiunea este înarmată în principal de Statele Unite, Franța și Marea Britanie, dar țările din Golf, precum Arabia Saudită, s-au arătat deschise față de acorduri care ar obține arme rusești.

Potrivit lui Al-Khoury, ceea ce se întâmplă în Gaza poate să nu aibă efecte directe asupra necesității de a crește cheltuielile militare în Golf, deoarece este un conflict de altă natură complexă, diferit de provocările cu care se confruntă aceste țări, dar el a subliniat, în același timp, că acele cheltuieli pentru securitate în general vor avea nevoie de o nouă abordare după război.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel