Război Siria. Nave rusești, patrulare ”permanentă” în Marea Mediterană. Decizia lui Putin

Tudor Curtifan |
Data publicării:
foto ilustrativ
foto ilustrativ

Nave militare ruse, echipate cu rachete de croazieră ''Kalibr'', vor patrula ''permanent'' anul acesta în Marea Mediterană.

Acțiunea are ca obiectiv contracarea ameninţării ''teroriste'' în Siria, unde armata rusă acţionează în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, într-o reuniune cu şefi ai armatei şi responsabili din industria militară rusă la Soci (staţiune pe coasta rusă a Mării Negre), informează agenţia de presă Belga, potrivit Agerpres.

''În acest an, din cauza menţinerii ameninţării teroriste în Siria, navele noastre echipate cu rachete de croazieră 'Kalibr' vor patrula în permanenţă în Marea Mediterană'', a declarat Putin, adăugând că, în general, pentru acest an sunt planificate 102 marşuri (de antrenament) ale navelor şi submarinelor ruseşti.

Putin a elogiat ''acţiunile precise şi bine coordonate ale navelor şi submarinelor ruseşti în timpul operaţiunii din Siria şi loviturile cu rachete de croazieră care au provocat pagube importante teroriştilor'' în Siria.

La sfârşitul lunii ianuarie, nave şi submarine ruseşti au lansat circa 100 de rachete Kalibr asupra unor ţinte ale jihadiştilor în Siria, conform agenţiilor de presă ruse.

În acelaşi timp, preşedintele rus a cerut conducerii marinei ruse să ''consolideze componenta navală a forţelor strategice nucleare, ceea ce va spori rolul flotei în asigurarea descurajării nucleare''. El a subliniat că un obiectiv major rămâne dezvoltarea unor grupări navale multifuncţionale care să contracareze ameninţări militare pe mare la adresa Rusiei, potrivit TASS.

Rusia continuă să-și doteze marina

În acelaşi timp, Vladimir Putin a declarat că Rusia va continua să-şi doteze marina cu noi echipamente în cadrul programului de înzestrare a armatei ruse cu armament modern.

Conform experţilor ruşi, rachetele Kalibr, cu rază mare de acţiune, seamănă îndeaproape rachetelor de croazieră americane Tomahawk, dar sistemul rusesc este mai recent, el cuprinde rachete mai variate, inclusiv supersonice, antinavale şi altele.

Rusia dispune de două baze militare în Siria, ambele echipate cu sisteme sofisticate de apărare antiaeriană - o bază navală la Tartus, nu departe de graniţa cu Libanul, şi una la Hmeimim, la nord de Latakia.

Moscova intervine militar din septembrie 2015 în sprijinul forţelor regimului lui Bashar al-Assad şi împotriva grupărilor jihadiste.

Intervenţia rusă a schimbat evoluţia conflictului din Siria, permiţând armatei siriene să preia mai mult de jumătate din teritoriul Siriei de sub controlul rebelilor şi al grupării Statul Islamic.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel