Războaiele Americii. Trei conflicte militare pe care SUA le-ar putea declanșa în următoarea perioadă, în opinia unui expert rus

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook
Sursă foto: U.S. Department of Defense (DoD) Facebook

Federația Rusă păstrează narativul cu privire la atributul beligerant pe care îl au Statele Unite ale Americii. În acest sens, un expert rus, a menționat care sunt, în opinia sa, trei conflicte militare în care SUA ar putea intra în viitorul apropiat.

Publicația rusă Vzglyad pleacă de la contextul în care administrația Barack Obama, în care Joe Biden, actualul președinte al SUA, a fost vicepreședinte, a purtat patru războaie. În acest context, amintesc rușii, Donald Trump nu a deschis un alt front militar.

Rușii cred că noul lider de la Casa Albă va încerca să realizeze procesul de pace într-o Americă divizată din interior, printr-o campanie victorioasă rapidă pe plan extern. E un narativ care nu rămâne decât la stagiul de scenariu, dar pe care îl propune expertul rus Andrei Kortunov, director general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale Ruse.

Specialist în relații politice, Kortunov e de părere că Joe Biden e mai predispus la operațiuni militare decât Donald Trump.

Materialul publicat de Vzglyad  pleacă de la declarația lui Mike Pence care, în unul din ultimele discursuri în calitatea sa de vicepreședinte al SUA sub Donald Trump, s-a adresat soldaților americani folosindu-se de expresia latină „dacă vrei pace, pregătește-te de război”. Sigur, declarația lui Pence este scoasă din context, rușii „anticipând” astfel că noua administrație Biden va deschide noi fronturi.

 

Trei conflicte militare pe care Joe Biden le-ar putea începe în viitorul apropiat, potrivit expertului rus

 

Andrei Kortunov a analizat din această perspectivă trei conflicte în care ar putea intra SUA în următoarea perioadă. El e de părere că o posibilă victorie militară rapidă ar „revigora” patriotismul știrbit al noii administrații.

Iran

Expertul rus crede că administrația democrată ar putea privi spre Iran pentru a „pompa patriotismul” american și a uni o națiune divizată. „Se ridică însă întrebarea, în ce condiții va sprijini societatea americană o acțiune militară în acest moment? Sigur, acest lucru s-ar putea face în anumite condiții. Ca de exemplu o serie de atacuri aeriene împotriva Iranului. Însă fără o operațiune militară la sol care implică desfășurarea unui număr mare de forțe și, în consecință, un număr mare de pierderi de vieți omenești”, e de părere Kortunov, în interviul său pentru publicația rusă Vzglyad.

Venezuela

Kortunov admite însă faptul că din punct de vedere geografic mult mai apropiată de SUA este, de exemplu, America Latină, regiune care ar putea deveni arena unei mici campanii militare. Și, bineînțeles, aici Venezuela este „principalul candidat”.

„Regimul lui Nicolas Maduro are puțini aliați, nu doar în Europa, dar chiar în America Latină. Opoziția în Venezuela este puternică. Teoretic, americanii ar putea încerca schimbarea regimului politic de la Caracas, folosindu-se de baionete. Însă o campanie militară împotriva Venezuelei se poate desfășura doar la sol, iar America Latină este o regiune cu o istorie bogată în luptele de gherilă. Având în vedere numărul mare de cadre militare care îi sunt loiale lui Maduro, un eventual război de gherilă care ar începe în Venezuela ar agățat într-un blocaj SUA, pentru o perioadă lungă de timp”, precizează Kortunov.

Republica Centrafricană sau un alt stat din Africa

Directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale Ruse nu exclude o campanie militară în Africa, „unde, sub presiunea crizelor umanitare, unele state riscă să se destrame. De exemplu Somalia poate deveni ținta testării capacităților US Army. Însă acest lucru se poate întâmpla și cu Republica Centrafricană sau un alt stat din zona Sahel, un perimetru extrem de instabil, care se întinde din vest din Senegal, până în est în Sudan”, a mai precizat Kortunov, care a subliniat însă că americanii au „pasat” comanda în regiune francezilor.

În ceea ce privește un conflict major, expertul rus în relații internaționale admite că există un mare pericol reprezentat de tensiunile dintre SUA și China în strâmtoarea Taiwan și în Marea Chinei de Sud. Însă e de părere că în cazul Chinei, precum și în cazul Coreei de Nord, un război cu SUA nu ar putea fi generat decât de eventuale accidente.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel