Raport NATO: România, printre 'premianții' Alianței la cheltuielile pe apărare. Germania, încă 'repetentă'

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN Facebook
Sursă foto: MApN Facebook

În marja reuniunii miniștrilor apărării din statele membre NATO, pe masa oficialilor se va afla și un raport cu privire la cheltuielile militare pe care fiecare membru al Alianței le-a înregistrat.

Miniştrii apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice discută, în format videoconferinţă, cu prilejul reuniunii desfăşurate la 22 şi 23 octombrie 2020.

Reputata revistă americană în domeniul apărării 'Stars and Stripes', citează un raport al NATO publicat ieri, cu o zi înaintea reuniunii miniștrilor apărării din statele membre.

Astfel, potrivit sursei citate cheltuielile militare au crescut în 2020 pentru al șaselea an consecutiv. Statele NATO, inclusiv SUA, au cheltuit pentru apărare în 2020 aproximativ 1.03 trilioane de dolari, se precizează în raportul menționat.

Ne așteptăm ca această tendință să continue”, a declarat reporterilor secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

România se numără printre 'premianții' NATO

 

În ceea ce privește țara noastră la capitolul cheltuieli, România se plasează într-un top select al statelor care își respectă angajamentul de a aloca pentru apărare 2% din PIB.

Zece state, printre care și România, respectă acest angajament. NATO numără treizeci de state membre.

În 2014 când s-a decis împărțirea echitabilă a responsabilităților (burden sharing) și alocarea de către toate statele a 2% din PIB pentru apărare până în 2024, doar Statele Unite ale Americii, Grecia și Marea Britaniei îndeplineau obiectivul.

În acest moment alte șapte state fac parte din acest club select al Alianței: România, Estonia, Letonia, Polonia, Lituania, Franța și Norvegia.

Pe de altă parte Germania, cea mai puternică economie a Europei, e printre codaje. Potrivit raportului NATO citat, Berlinul a atins doar cifra 1.57% din PIB pentru apărare. Este totuși o creștere în contextul în care procentul estimat pe 2019 a fost de 1.42%.

Cei de la Stripes sunt de părere că pentru statele din flancul Estic al NATO, agresivitatea Federației Ruse reprezintă un factor motivant pentru creșterea cheltuielilor pe apărare.

În ceea ce privește Vestul, amintim că președintele Donald Trump a lăsat la o parte orice urmă de diplomație, și, în stilul său, a acuzat în repetate rânduri ceea ce consideră a fi o împărţire nedreaptă a responsabilităţii financiare în cadrul NATO. Trump a atacat în special Germania pentru cheltuielile sale militare scăzute comparativ cu cele ale SUA.

Nu de puține ori Trump a acuzat Berlinul că SUA „apără Germania de Rusia”, în timp ce nemții „plătesc Rusiei miliarde de dolari pentru energie”, referindu-se la gazoductul Nord Stream 2.

Totodată, Donald Trump a anunţat la mijlocul lunii iulie o retragere parţială a trupelor americane din Germania, pe fondul acestei dispute mai îndelungate cu Berlinul cu privire la cheltuielile de apărare.

În august, secretarul american al apărării Mark Esper a declarat că SUA au planuri privind retragerea a 11.900 de militari din Germania - de la 36.000, la 24.000. Aproape 5.600 dintre aceştia vor fi repoziţionaţi în ţări membre NATO, în timp ce 6.400 se vor întoarce în SUA.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel