Rafael a prezentat în premieră racheta de croazieră “Sea Breaker” pe care o consideră “cu două generații înaintea concurenței” (Video)

Cătălin Costea |
Data publicării:

Compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems a prezentat astăzi, 30 iunie, sistemul de rachete autonome cu rază lungă de acțiune “Sea Breaker”, de generație a V-a, cu performanțe semnificative de atac împotriva țintelor maritime și terestre cu valoare ridicată.

Potrivit prezentării făcute de producător, “Sea Breaker” permite marinei moderne să răspundă provocărilor ridicate de A2/AD-ul (interdicția aeriană a) inamicului și să evite zona gri a confruntărilor (sabotaj, acțiuni subversive, terorism). Acesta oferă navelor militare posibilitatea de a surprinde și depăși un adversar de la distanță, cu o mare probabilitate de succes.

După cum îl promovează compania Rafael, “Sea Breaker” reprezintă un sistemul de rachete inteligent, agil și letal, care poate asigura lansarea unor atacuri coordonate și scalabile asupra țintelor navale și terestre puternic apărate. Rachetele pot funcționa cu succes în zona de litoral sau în ape mici, inclusiv zona arhipelagurilor sau în configurații ale terenului în care rachetele de generație anterioară, bazate pe orientare în radiofrecvență, nu sunt foarte eficiente.

Față de generația anterioară de senzori optoelectronici și în infraroșu (EO/IR), care manifestă limitări în condiții meteorologice extreme, “Sea Breaker” combină navigația inerțială, imageria în infraroșu (IIR), adaptarea la profilului terenului (TERPROM) și tehnica de “”potrivire a scenei” pentru a asigura navigația precisă în toate condițiile meteorologice.

Potrivit companiei israeliene, tehnologia utilizată este “cu două generații înaintea concurenței”, racheta dispunând de o unitatea puternică de procesare care prelucrează datele din achiziția automată (ATA) și recunoașterea (ATR) țintelor staționare și în mișcare, utilizând algoritmi specifici de inteligența artificială (AI) și machine learning (ML). Această configurație permite rachetei să depășească provocările meteo și contramăsurile electronice ale adversarului, precum și să acționeze la un nivel ridicat de autonomie.

 

“Sea Breaker” are o lungime de aproape patru metri, cântărește mai puțin de 400 kg cu un focos de 113 kg. Aceasta folosește o rachetă de inițiere și un turboreactor pentru a zbura, la viteză subsonică, până la o distanță de 300 km, urmând o traiectorie de atac planificată. Focosul este proiectat astfel încât să ofere efecte maxime de penetrare, explozie și fragmentare, echivalente cu cele ale unei bombe Mk-82 de 226 kg, astfel încât o singură lovitură este considerată suficientă pentru a neutraliza o navă de mărimea unei fregate.

Racheta poate fi lansată de pe platforme navale de dimensiuni diferite, de la vedete purtătoare de rachete la corvete și fregate. Versiunea terestră folosește unitățile de lansare ale sistemelor de rachete de apărare antiaeriană SPYDER, pe care se pot monta șase capsule lansatoare “Sea Breaker”. 

Varianta terestră este identică cu racheta navală și se dorește să devină componenta de bază apărării de coastă israeliene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel