Rachetele Kh-101 sunt folosite aproape ”în orb” de Armata rusă. Expert ucrainean: ”Ocupanții căutau ținte militare, dar nu au precizie”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Racheta Kh-101 / Ministerul rus al apărării
Racheta Kh-101 / Ministerul rus al apărării

Rusia a reluat atacurile cu rachete asupra teritoriilor din Ucraina, dar rezultatele obținute s-ar putea spune că sunt sub așteptări, care nu fac decât să confirme calitatea scăzută atât a echipamentelor, afectată grav de penuria de semiconductori.

Potrivit expertului militar ucrainean Oleksandr Kovalenko, mai toate rachetele lansate de Rusia, în special Kalibr și Kh-101, ca să nu mai vorbim de versiunile mai vechi Kh-55 sau Kh-555, nu pot fi numite extrem de precise.

Dincolo de caracterul subiectiv a analizei expertului ucrainean, nu putem să nu remarcăm că atacurile rusești de zilele trecute au lovit mai multe obiective civile, inclusiv clădiri de locuințe, ceea ce ne duce cu gândul că Rusia nu poate să lovească precis, nu că i-ar păsa de civilii ucraineni, dar măcar pentru a nu irosi rachete care, altfel, ar fi utilizate împotriva unor obiective militare sau de infrastructură critică.

Referindu-se la atacul din 28 aprilie, expertul consideră că eficacitatea loviturilor pentru Rusia este zero. „De fapt, din 23 de rachete Kh-101, 21 au fost doborâte majoritatea. Totuși, în același timp, 2 rachete care au trecut de apărarea antiaeriană și au lovit obiective care nu sunt însă centre de comandă sau baze militare. Au lovit clădiri de locuințe... Au murit copii”, a spus Kovalenko, citat de Obozrevatel

Analistul militar a mai remarcat că ținta rachetelor de croazieră ruse nu erau probabil clădirile rezidențiale, ci obiective militare.

„Pentru alimentarea terorii, au Shahed-136, S-300, dar nu Kh-101. Cu o eroare oficială de 5-15 metri față de țintă, în realitate, aceasta poate fi de până la 100 de metri. Mai mult, după introducerea sancțiunilor și utilizarea electronicelor de contrabandă în producția de rachete, acești indicatori au crescut", a scris Kovalenko.

Potrivit lui Kovalenko, astăzi rușii au două mari probleme în privința rachetelor folosite: e vorba de calitatea rachetelor produse, dar și de acuratețea informațiilor primite, privind locația țintelor. „Ambele aspecte afectează direct eficacitatea loviturilor lor cu rachete, care în orice caz ar trebui considerate o crimă de război”, a subliniat expertul.

 

Atacul de la 1 mai, rată de succes similară

 

În Federația Rusă, controlul tehnic al produselor a fost complet eliminat. După producție, racheta nu este supusă unei inspecții complete a tuturor sistemelor, ci este trimisă imediat pentru utilizare, mai susține Kovalenko. 

Trebuie spus că o rată similară de „succes” a avut și atacul rus de la 1 mai, când 15 din cele 18 rachete au fost doborâte, iar informațiile privind rachetele care au trecut de apărarea antiaeriană sunt divergente.

Spre exemplu, ucrainenii spun că rachetele au lovit ținte civile în orașul Pavlograd, 34 de persoane au fost rănite, inclusiv trei copii. O întreprindere industrială a fost avariată, au fost avariate 19 clădiri rezidențiale, 25 de case, instituții de învățământ și un magazin. La rândul ei, Rusia susține că acolo au fost distruse vagoane cu peste 300 de tone de muniție, majoritatea provenite din state membre NATO.

Foto: Kh-101 o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, care zboară  la joasă altitudine, pentru a fi greu detectabilă de sistemele în infraroșu și sistemele radar, iar materialul compozit din învelișul său, care absoarbe undele radar, face ca racheta să fie dificil de detectat.

Racheta poate fi transportată de bombardierele strategice rusești Tu-160 „Blackjack”, Tu-95MS16 „Bear-H”, Tu-22M3/5 „Backfire C” sau Su-27 IB (Su-32) „Flanker”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel