Putin a prezentat bilanțul rus al contraofensivei: 54 de tancuri pierdute de Rusia, Ucraina - pierderi „catastrofice” de 30% din tancurile și blindatele occidentale

Darius Muresan |
Data publicării:
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
Tehnică a invadatorului rus distrusă de armata Ucrainei. Sursă foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Preşedintele rus a apreciat marţi că Ucraina a pierdut între 25% şi 30% din vehiculele militare, adică tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei şi blindate primite din partea aliaţilor săi occidentali în contraofensiva pe care armata ucraineană a lansat-o pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.

Liderul de la Kremlin a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu bloggeri militari ruşi, de la care au fost transmise imagini televizate.

În timp ce Rusia a pierdut 54 de tancuri, Ucraina a pierdut circa 160 de la începutul contraofensivei lansate cu circa o săptămână în urmă, iar pierderile umane ale armatei ucrainene ar fi până în prezent în această operaţiune de circa 10 ori mai mari comparativ cu cele ale armatei ruse, a mai susţinut Putin. El a vorbit de asemenea despre pierderi grele în rândul "mercenarilor" polonezi care luptă de partea Ucrainei.

"Inamicul nu a avut succes pe niciunul dintre sectoarele frontului. Au pierderi mari", acestea sunt aproape "catastrofice", pierderile ireversibile în tabăra ucraineană sunt de "aproape 50%", spune Putin, după ce mai devreme Ministerul rus al Apărării a prezentat imagini cu tancuri germane Leopard şi vehicule americane de luptă ale infanteriei Bradley capturate de trupele ruse.

 

Putin: Ucraina a distrus barajul de la Nova Kahovka cu sisteme HIMARS



Cât despre distrugerea barajului de la Nova Kahovka, potrivit versiunii preşedintelui rus, aceasta ar fi rezultatul unui bombardament ucrainean cu rachete HIMARS.

În ce priveşte atacurile transfrontaliere efectuate pe teritoriul rus de grupări militare venite din Ucraina şi cu drone care au ajuns chiar şi până la Moscova, Putin a admis că aceste atacuri sunt o problemă şi că prin urmare Rusia trebuie să ia măsuri pentru a-şi proteja mai bine graniţele, dar a consideră inoportună instituirea legii marţiale în Rusia. El a avertizat totodată că dronele sunt dificil de detectat de către sistemele de apărare antiaeriană.

Putin a insistat că, în timp ce armata rusă efectuează "corecţii" în strategia sa militară în Ucraina, evocând inclusiv posibilitatea de a încerca crearea unui cordon de protecţie pe teritoriul ucrainean de-a lungul frontierei ruse, obiectivul "demilitarizării" Ucrainei rămâne neschimbat, dar a apreciat că deocamdată nu este nevoie de vreo nouă mobilizare a rezerviştilor în Rusia. El a precizat că fabricile ruse de armament lucrează zi şi noapte şi au crescut producţia de 2,7 ori faţă de anul trecut, însă a recunoscut că armata rusă nu are destule drone şi muniţii de înaltă precizie.

În acest timp, pe front, armata ucraineană îşi continuă înaintarea lentă în provincia Zaporojie, în cadrul contraofensivei care a permis eliberarea a cel puţin şapte sate în ultimele zile, iar Moscova insistă că liniile sale defensive sunt intacte şi că a provocat armatei ucrainene mari pierderi în efective şi echipamente grele.

"Datorită băieţilor noştri drapelele ucrainene flutură acum la locul lor legitim în localităţile din teritoriile recent eliberate", a declarat în mesajul său nocturn preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu referire la respectivele sate eliberate.

După atacurile iniţiale soldate cu pierderi semnificative în echipamente grele, inclusiv distrugerea unor tancuri Leopard şi blindate americane, armata ucraineană a reuşit cu mici unităţi mobile de asalt ale infanteriei să obţină primele rezultate în contraofensiva despre care unii analişti militari afirmă că ar fi încă în faza de recunoaştere şi de testare a liniilor defensive ruseşti, înaintea unor viitoare atacuri masive cu o mare putere de foc, probabil cu predilecţie acolo unde sunt identificate punctele cele mai slabe ale defensivei ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel