Programul european EDIRPA produce efecte pentru Cipru, România e încă în „stand by”: Cipru cumpără 40 de rachete Mistral, România vrea și ea sistemele

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
MBDA Mistral
MBDA Mistral

Oficiali din Franța și Cipru au convenit furnizarea către Armata cipriotă a 40 de noi rachete antiaeriene Mistral.

Acordul dintre cele două țări a fost semnat în marja expoziției de armament de la Atena - DEFEA 2025 și vine în urma semnării unui acord-cadru în iunie 2024 la expoziția EUROSATORY de la Paris, notează publicația Defenceredefined.

Înțelegerea prevede achiziția a 40 de rachete Mistral de la compania MBDA și se derulează prin programul EDIRPA al Uniunii Europene, care prevede achiziția în comun a sistemului de apărare aeriană terestru Mistral 3.

România dorește la rândul său să participe la achiziția comună de sisteme Mistral, din program mai făcând parte Franța, Belgia, Cipru, Estonia, Spania, Ungaria, Danemarca, Slovenia.

Trebuie subliniat că pe lângă această achiziție comună europeană prin EDIRPA, România are în derulare o licitație tot pentru sisteme SHORAD/VSHORAD.

2. Sistem de ... (mistra-3_49273200.jpg)

Sistem de apărare antiaeriană MBDA Mistral 3, integrat pe un blindat Vamtac 4x4, prezentat de gigantul european în cadrul expoziției Eurosatory 2022 de la Paris. Sursă foto: DefenseRomania

Achizițiile comune vor permite forțelor armate din statele membre să obțină capabilități de apărare critice la costuri mai accesibile și să îmbunătățească interoperabilitatea prin utilizarea de echipamente similare.

Contractele de amploare vor oferi claritate și predictibilitate industriei europene de apărare, permițându-i să-și adapteze capacitățile de producție în funcție de cerințele apărării europene.

 

România are primele sisteme MANPAD, dar programul major SHORAD/VSHORAD este sub semnul întrebării

 

Trebuie spus că în ceea ce privește achiziția de MANPAD, în vara anului trecut, sistemele KP-SAM Chiron de tip MANPAD au intrat în dotarea Armatei României.

Chiron e produs de compania coreeană LIG Nex1 și are la bază sistemul Mistral al MBDA, sisteme care se află și în dotarea Armatei Coreene și care au jucat un rol esențial pentru industria de apărare din Coreea în ceea ce privește dezvoltarea Chiron.

Dar, revenind la sistemele SHORAD/VSHORAD, pe lângă achiziția din fonduri europene EDIRPA, trebuie precizat că în paralel România are în desfășurare o licitație pentru astfel de sisteme. Și aici amintim că DefenseRomania a obținut în exclusivitate informații cu privire la Programul României de sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune.

Romtehnica a lansat în noiembrie 2023 o licitație de 9,48 miliarde de lei (circa 1,907 miliarde de euro) pentru achiziția sistemelor SHORAD/VSHORAD, dar programul este sub semnul întrebării.

Mai multe surse, atât politice cât și din industrie, au confirmat pentru DefenseRomania că au fost eliminați gigantul european MBDA (sisteme VL Mica - Mistral 3) și nemții de la Diehl -  cu sistemele IRIS-T SLS (rază scurtă) și IRIS-T SLM (rază medie).

În competiție au mai rămas doar israelienii de la Rafael, dar se pare că nici oferta acestora nu este conformă. Astfel, sursele noastre ne-au confirmat că toate cele trei companii, inclusiv Rafael care a mai rămas în competiție, au depus oferte peste bugetul estimat. 

În acest context soarta licitației plutește în aer. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel