Programul Eurodrone continuă în ciuda disensiunilor dintre Armata Germaniei și politicieni. Stânga se opune înarmării

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Lansat în 2015, acest proiect de dronă MALE (Medium altitude, long endurance), care reuneşte Franţa, Germania, Italia şi Spania, urmăreşte o eliberare din dependenţa de dronele americane Reaper. 

În Germania programul a născut controverse în ceea ce privește înarmarea dronelor. Iar Bundestagul a votat continuarea programului a cărui costuri mai ridicate decât s-a crezut inițial au pus sub semnul întrebării continuarea dezvoltării Eurodronelor.

La Berlin însă nemții se confruntă și cu alte probleme. Coaliția guvernamentală formată CDU, CSU și social-democrații SPD a decis continuarea programului, dar social-democrații au pus o condiție: Dronele Germaniei nu trebuie să fie înarmate și să fie axate pe recunoaștere.

Stânga, care de regulă se opune programelor de înarmare, dorește ca viitoarele drone să fie folosite maximum în misiuni de apărare, nicidecum în misiuni de atac cum e cazul americanilor cu MQ-9 Reaper.

 

Șefa apărării de la Berlin nu împărtășește părerea stângii cu privire la înaramarea viitoarelor drone ale Germaniei

 

Ministrul german al apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, ca o reacție la votul din comisia parlamentară, a mulțumit politicienilor că au decis continuare programului, o „piatră esențială în alianța franco-germană” din apărare care are ca obiectiv îmbunătățirea capacităților de apărare are Uniunii Europene în următorii ani.

Totuși, scrie Defense News, cea care conduce ministerul apărării de la Berlin a dat asigurări că va continua să depună eforturi pentru ca viitoarele drone ale Germaniei să fi înarmate.

Annegret Kramp-Karrenbauer împărtășește opinia liderilor militari și dorește ca Eurodronele să dispună de armament. Același lucru e dorit și de Franța, unde la nivel politic nu există o asemenea problemă.

Cel mai probabil doar viitoarele UAV-uri ale Germaniei nu vor dispune de armament.

Statele participante şi-au stabilit un obiectiv de buget de 7,1 miliarde de euro pentru dezvoltarea şi achiziţionarea a 63 de drone.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel