Programul bateriilor de coastă. Ciucă: Producătorul sistemelor NSM, obligat să dezvolte capabilități de mentenanță în România

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: US Army
Foto: Naval Strike Missile (NSM), sursă: US Army

În cursul acestei săptămâni, Camera Deputaților, for decizional, a votat proiectul pentru achiziția sistemelor de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă (SIML), sau, pe scurt, baterii de coastă.

Este vorba despre sisteme Naval Strike Missile (NSM) dezvoltate de Raytheon și Kongsberg Gruppen. Decizia României de a achiziționa astfel de sisteme a stârnit controverse și critici din partea unui alt producător, concernul francez MBDA, după ce în luna august a anului trecut, Ministerul Apărării Naționale a decis să anuleze procedura de achiziție pentru sistemele de instalații mobile de lansare a rachetelor anti-navă (SMIL) alegând varianta negocierii guvern-la-guvern (G2G). 

În cursul zilei de ieri, în Parlament, în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe, ministrul Nicolae Ciucă a fost întrebat despre clauzele de offset ale programelor de înzestrare, implicarea industriei din România și întoarcerea investițiilor în economia noastră.

 

Contractul pentru bateriile de coastă e G2G și nu prevede offset, dar Nicolae Ciucă dă asigurări că va beneficia de cooperare industrială

 

Ministrul a precizat că deși programele G2G nu beneficiază de offset, ele pot beneficia de cooperare industrială. În acest sens ministrul Ciucă a dat asigurări că producătorul Naval Strike Missile (NSM) va fi obligat să aleagă un operator din România și să efectueze transfer de tehnologie și să „dezvolte capabilități de mentenanță”.

„În momentul de față putem să discutăm despre programe de offset pe programele de achiziții care se desfășoară prin metoda achizițiilor directe, competitive. În ceea ce înseamnă programele G2G ele nu pot beneficia de offset, dar pot beneficia de cooperare industrială.

În programul aprobat săptămâna aceasta (n.a. - programul bateriilor de coastă care a fost adoptat de Camera Deputaților), pentru sisteme  de rachete de coastă avem prevăzută această componentă de cooperare industrială.

Producătorul e obligat să aleagă un operator economic din România, iar cu avizul Guvernului să treacă la tot ceea ce înseamnă investiții pe partea de transfer de tehnologie, know-how și, de asemenea, dezvoltarea capabilităților de mentenanță”, a precizat ministrul Ciucă în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanțe.

„Tot ceea ce achiziționăm în momentul de față presupune o perioadă lungă de operare și necesită un proces de mentenanță bine integrat”, a conchis ministrul Nicolae Ciucă.

Amintim că SIML care va fi achiziţionat include patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial, mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, asistenţă de specialitate, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, implicit folosirea în luptă, echipamente de instruire, precum şi baze de date specifice SIML.

CITEȘTE ȘI: Legea offset-ului, marea durere a industriei din România. Viorel Manole: Totul s-ar putea rezolva în maximum o lună

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel