Primul avion de vânătoare rusesc Su-57 din producția de serie ar urma să joace un ''rol special''

Ionel Copcea |
Data publicării:

Publicația americană Military Watch a informat că primul avion de vânătoare rusesc de generația a cincea Su-57 din producția de serie, care a fost introdus recent în dotarea Forțelor Aerocosmice, va îndeplini “misiuni speciale”.

În luna decembrie 2020, unul dintre regimentele de aviație ale Regiunii Militare Sud a primit în dotare primul avion de vânătoare de generația a cincea din producția de serie. Potrivit datelor prezentate de Ministerul rus al Apărării, în anul 2021, alte patru avioane de vânătoare Su-57 vor fi livrate Forțelor Aerocosmice. În baza planurilor curente, începând din acest an, tempoul livrărilor va crește, în așa fel încât, în anul 2024, să ajungă la nivelul maxim (16 avioane pe an). Până în anul 2028, numărul total de avioane de vânătoare Su-57 va ajunge la 76 de unități.

Cu toate acestea, jurnaliștii publicației americane Military Watch consideră că cele mai multe avioane Su-57 vor fi introduse în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse după anul 2027. Un astfel de decalaj ar fi justificat nu numai de înființarea liniei de producție, ci, mai ales, de integrarea unui număr de modernizări ambițioase în așa-numita “etapă a doua”, ale cărei lucrări de dezvoltare au început în anul 2018, sub denumirea de “Megapolis”. 

Este demn de remarcat faptul că mass-media rusă a informat, citând surse din Ministerul Apărării, că majoritatea celor 76 de avioane de vânătoare contractate vor fi realizate într-o nouă versiune. Acestea vor primi motoare super-puternice “Produs 30”, care întrebuințează tehnologie stealth, cu o durată de viață prelungită și cu capacitatea de a evolua la viteză supersonică, fără utilizarea forțajului.

De asemenea, se așteaptă și o avionică îmbunătățită. În special, în cadrul “Megapolis”, se dezvoltă un nou indicator panoramic de aviație, ecrane multifuncționale și un sistem de ochire cu un unghi larg. În plus, este vizată și creșterea semnificativă a arsenalului de armamente, fiind vorba atât de bombe inteligente și rachete, inclusiv de rachete hipersonice.

De fapt, potrivit jurnaliștilor americani, în aceasta va consta și prima misiune a avionului Su-57 din producția de serie. Acestuia i se va atribui rolul de platformă de testare pentru armamentului hipersonic. Iar apariția primului avion de vânătoare de generația a cincea în Regiunea Militară Sud nu este deloc întâmplătoare. Exact aici, începând din luna decembrie 2017, se află în serviciul de luptă experimental avionul de interceptare MiG-31K, dotat cu complexul de rachete hipersonice Kinzhal, cu o viteză de până la 10 Mach. O versiune în miniatură a rachetei H-47M2 este dezvoltată și pentru avioanele Su-57 și se pare că aceasta va fi testată de pe aerodromurile Regiunii Militare Sud.

De asemenea, pe avionul Su-57 ar urma să fie amplasată și racheta R-37M, care, potrivit experților americani, atinge și ea o viteză de șase Mach. Aceasta este destinată pentru distrugerea țintelor strategice, precum bombardierele grele sau avioanele AWACS, la distanțe mari sau, mai bine spus, așa cum arată Military Watch, la “distanțe extreme”.

“Pe lângă cele două tipuri de rachete, se așteaptă ca, pe avionul Su-57, să fie amplasate și alte arme hipersonice suplimentare, inclusiv o rachetă de croazieră antinavă, al cărui design este perfecționat în continuare”, a scris publicația americană.

Între altele, după cum apreciază jurnaliștii americani, între obiectivele cheie ale primului avion Su-57 din producția de serie se vor afla și familiarizarea piloților Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse cu capacitățile avionului de nouă generație, precum și pregătirea acestora pentru introducerea noilor tehnologii.

Potrivit specialiștilor de la Military Watch, până la momentul implementării proiectului Megapolis pe avionul Su-57, vor fi dezvoltate și tehnologiile de generația a șasea, inclusiv inteligența artificială, posibilitatea zborului fără pilot sau utilizarea armelor cu energie direcționată.

Comentariul autorului: Primul avion de vânătoare de tip Su-57 din producția de serie (număr de bord 01 albastru) nu a fost introdus, de fapt, în dotarea unui regiment de aviație al Regiunii Militare Sud, așa cum au susținut reprezentanții ruși în mai multe rânduri. Acesta a fost livrat Centrului de Stat 929 pentru Teste de Zbor V.P. Chkalov, care, deși este dislocat pe aerodromul din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan) din zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud, se află în subordinea directă a Comandamentului Forțelor Aeriene.

Pe același aerodrom se mai află dislocate și alte elemente importante aparținând Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. În primul rând, este vorba despre escadrila de aviație dotată cu 10 avioane de vânătoare-interceptare de tip MiG-31K, cu rachete hipersonice Kinzhal. În al doilea rând, la Akhtubinsk, se află și majoritatea prototipurilor avionului de vânătoare Su-57, care au fost folosite pentru teste. În total, în faza de preserie, au fost produse 10 aeronave de acest tip. De asemenea, pe aerodrom, este dislocat și primul prototip al dronei grele de atac, de tip Okhotnik.

După cum se poate observa, toate aceste mijloace aeriene sunt legate între ele, nu numai prin faptul că vor întrebuința aceleași tipuri de rachete, ci și pentru că vor îndeplini misiuni de zbor comune, urmând să interacționeze în timpul acțiunilor de luptă. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel