Primele imagini video cu avionul de luptă J-35, răspunsul Chinei la F-35 al SUA (Video). J-35 - caracteristici și design

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Shenyang FC-31, cunoscut și sub numele de J-31 sau J-35
Shenyang FC-31, cunoscut și sub numele de J-31 sau J-35

Primul videoclip cu avionul de vânătoare J-35, în versiunea destinată utilizării de pe portavioane, a apărut pe rețelele de socializare indicând dezvoltarea rapidă a aeronavei și eforturile Forțelor Navale ale Armatei Populare de Eliberare pentru obținerea capacității operaționale complete a portavioanelor sale.

Videoclipul, postat pe mai multe conturi de pe platforma X (fostul Twitter), arăta aeronava J-35 cu două motoare într-o schemă de vopsea posibil gri, cu trenurile de aterizare lăsate, avionul pregătindu-se probabil pentru o aterizare.

 

China are în prezent două portavioane operaționale, “Liaoning” și “Shandong”. Un al treilea, “Fujian”, a fost lansat la apă și este pregătit pentru testele portuare și maritime.

Dezvoltat de Shenyang Aircraft Corporation (SAC), J-35 reprezintă al doilea avion de luptă cu tehnologie stealth al Beijingului (după J-20 produs de Chengdu Aerospace Corporation) fiind proiectat să opereze de pe toate cele trei portavioane chineze.  

Având în vedere că este un avion relativ mai ușor și mai mic, J-35 poate îndeplini rolurile de protecție aeriană pentru flotă și sprijin integral pentru avioanele mai mari de vânătoare-bombardament J-15 (un derivat chinezesc al Suhoiului rusesc Su-33) în timp ce acestea din urmă ar conduce misiunile complexe antinavă sau  atacuri la sol. 

 

J-35 răspunde provocării reprezentate de F-35

 

Atât Forțele Navale, cât și Forțele Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare au respins anterior proiectul J-35 construit de SAC (numit atunci FC-31 Gyrfalcon). Se consideră însă că proiectul a fost reînviat pe măsură ce tensiunile cu SUA în Pacificul de vest au crescut, în special în perioada administrației fostului președinte american Donald Trump.

Se pare că China a făcut cele mai semnificative progrese în acest program chiar pe perioada pandemiei. „Programul J-35 este exemplul oportunismului militar pe care RPC l-a afișat în timpul epidemiei de COVID”, a declarat anterior un ofițer de informații NATO pentru Bulwark, lăsând să se înțeleagă că China și-a protejat în mod egoist industria de apărare în perioada în care criza a afectat întreaga omenire.

 

Design și caracteristici

 

2. Prima foto... (j-35-china_27100100.jpg)

Prima fotografie la o calitate bună a noului J-35 al Chinei, fotografie publicată pe rețeaua chineză Weibo. Foto via The Drive

În iulie 2022 a apărut prima imagine clară a avionului J-35, la sol, alături de echipajul de întreținere. Acesta avea numărul de serie 35003 și o vopsea tactică gri, însă nu este clar dacă avionul din prezentul videoclip este același cu cel din fotografia din iulie 2022.

Cu toate acestea, imaginea inițială arăta prezența unui un tub Pitot (sistem destinat măsurării presiunii dinamice/vitezei fluxului de aer) în partea din față a aeronavei, în timp ce avionul din videoclip nu are montat sistemul în acest loc. 

J-35 va avea un radar avansat de tipul AESA (Active Electronically Scanned Array (AESA), fiind un avion de vânătoare de generația a cincea. Există o asemănare în configurația părții superioare a cockpitului J-35 și cel al variantei americane F-35B proiectate pentru a putea efectua decolări pe spații scurte și aterizare pe verticală (STOVL).

La J-35 și F-35B partea superioară a fuzelajului este îmbinată cu partea din spate a cabinei (în spatele cockpitului). În cazul F-35B, această piesă găzduiește un ventilator de ridicare pentru a permite decolarea și aterizarea verticală.

J-35 nu este totuși o aeronavă STOVL. Acest lucru duce la întrebarea pe care dintre cele trei portavioane va fi efectiv repartizat J-35. Având în vedere că Fujian are un sistem de lansare electromagnetică (EMALS), care permite și lansarea aeronavelor mai grele cu încărcături complete, se poate presupune că Fujian ar putea transporta în mare parte J-15 și o mică formație complementară de J-35, raportul fiind inversat pe poartavioanle Liaoning și Shandong.

Nu trebuie înțeles că J-35 nu poate transporta sarcini utile mai grele pe platformele de prindere și lansare externe de sub aripi sau centrale. Însă o astfel de configurație poate fi folosită doar în misiuni care nu necesită neapărat reducerea amprentei radar, pentru că elementele suplimentare afectează caracteristica stealth a avionului.

Între timp, SUA urmăresc îndeaproape eforturile Chinei de a recupera decalajul și în acest domeniu.
Apariția avionului de luptă J-35 în iulie 2021 „a atras atenția factorilor politico-militari din SUA”, potrivit mai multor titluri apărute la scurt timp în presa occidentală. Există experți militari americani care consideră că J-35 reprezintă un punct de inflexiune în eforturile de lungă durată ale Chinei pentru obținerea unei puternice forțe de aviație navală, bazată pe portavioane.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel