Presiune occidentală asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a opri exportul de componente folosite de Rusia în războiul din Ucraina

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite și țările europene au început să facă presiuni asupra Emiratelor Arabe Unite pentru a opri exportul de bunuri care ar putea fi vitale pentru industria militară rusă, într-un nou efort de a încerca să corecteze ceea ce cercurile politico-diplomatice occidentale consideră a fi o lipsă de angajament din partea oficialilor de la Abu Dhabi față de regimul de sancțiuni împotriva Rusiei după invazia acesteia în Ucraina.

Oficiali din Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au vizitat în ultimele săptămâni bogatul stat din Golf pentru a clarifica perspectiva restricțiilor comerciale impuse Rusiei și pentru a face presiuni pe oficialii din Emiratele Arabe Unite pentru a reduce activitățile suspectate de încălcare a sancțiunilor.

Statele Unite sunt preocupate de faptul că Emiratele Arabe Unite vor deveni un centru de transport pentru componente electronice care pot fi modificate și utilizate în războiul lui Putin.

Oficialii occidentali, care au vizitat Emiratele Arabe Unite, și-au exprimat îngrijorarea deosebită, legată de așa-numitele "reexporturi", prin care exporturile sunt direcționate către EAU pentru a se evita sancțiunile.

James O'Brien, directorul Biroului de Coordonare a Sancțiunilor din SUA, s-a alăturat reprezentantului UE pentru sancțiuni, David O'Sullivan, și directorul Direcției Britanice pentru Sancțiuni, David Reid, într-o vizită în Emiratele Arabe Unite, luna trecută, pentru a aborda această problemă. "Principala noastră cerere (către Emiratele Arabe Unite) a fost să oprim reexporturile și să recunoaștem că aceste reexporturi sunt problematice", a afirmat un oficial occidental care a precizat: "Dialogurile continuă".

Exportul de piese electronice în Rusia a crescut de patru ori în ultimul an, ajungând la 283 de milioane de dolari, făcând din categoria electronică cea mai mare categorie care a fost exportată în Rusia, conform datelor vamale rusești și unei analize a Fundației Rusia Liberă.

În 2022, Emiratele Arabe Unite au exportat cipuri electronice în Rusia, de cincisprezece ori mai mult comparativ cu 2021. Comerțul cu aceste produse a crescut la 24,3 milioane de dolari anul trecut, față de 1,6 milioane de dolari în 2021. Țara din Golf a exportat opt drone în Rusia la o valoare de 600.000 de dolari.

O'Sullivan a declarat că țările occidentale au observat o creștere "extraordinară" a comerțului dintre Rusia și unele țări, fără a menționa numele acestora. Aliații urmăresc Emiratele Arabe Unite, Turcia și țările din Asia Centrală și Caucaz.

Emiratele Arabe Unite sunt văzute ca o destinație preferată pentru rușii bogați care caută un loc pentru a-și proteja bunurile.

Oficialii americani vor să sublinieze potențialele ramificații ale comerțului implicate în facilitarea fluxului de mărfuri, pe care armata rusă le-ar putea folosi.

"O parte a mesajului către sectorul privat, în oricare dintre aceste țări, este că ei joacă la ruleta", a spus O'Brien. El a adăugat: "Oricine face comerț cu aceste bunuri va fi supus sancțiunilor, deoarece unele dintre mărfurile pe care le expediază au apărut pe câmpul de luptă".

Pozițiile Emiratelor Arabe Unite provin din faptul că este o putere regională neutră care încearcă să echilibreze relațiile istorice și de securitate cu partenerii occidentali și legăturile sale tot mai mari cu puteri militare și comerciale precum China și Rusia. Dubai-ul a fost de mult un centru pentru reexporturi, iar Jebel Ali este unul dintre cele mai mari centre de transbordare din lume.

Într-un discurs de săptămâna trecută, Wali Aduomo, secretarul adjunct al Trezoreriei SUA, a avertizat cu privire la "cifrele tulburătoare din mai multe țări", pe măsură ce "Kremlinul își adâncește legăturile financiare și fluxurile comerciale".  El a adăugat că Statele Unite și partenerii săi vor acționa "prin mai multe mijloace economice diferite" dacă aceste țări nu-și vor exprima dorința de a "preveni eludarea sancțiunilor".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel