Premierul Cîțu spune că PNRR nu a fost nici respins și nici retrimis României de către Comisia Europeană

Tudor Curtifan / 11 iun 2021 / 15:04
Klaus Iohannis, președintele României și premierul Florin Cîțu. Sursă foto: Florin Cîțu Facebook
Klaus Iohannis, președintele României și premierul Florin Cîțu. Sursă foto: Florin Cîțu Facebook

Premierul Florin Cîţu a declarat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) nu a fost nici respins şi nici retrimis de către Comisia Europeană autorităţilor române, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public.

"Am văzut că s-a iscat în spaţiu public acea dezbatere pe PNRR. PNRR n-a fost respins, nu a fost retrimis. (...) Ca să fie clar pentru toată lumea", a declarat premierul Cîţu, la finalul unei vizite pe şantierul şoselei de centură a Zalăului.

De partea cealaltă, liderul opoziției preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a cerut, vineri, ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să renunţe la funcţie, precizând că dacă parlamentarii PNL şi UDMR nu votează moţiunea simplă depusă împotriva acestuia, vor răspunde în solidar cu el.

Comisia Europeană (CE) a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă (PNRR) pe care le-a primit din partea statelor membre pentru a accesa fonduri din planul european de relansare a economiilor afectate de pandemia coronavirusului, a anunţat vineri Reprezentanţa CE în România.

Planurile de redresare şi rezilienţă vor fi evaluate pe baza a 11 criterii transparente prevăzute în Regulamentul de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă, componenta principală a programului de relansare NextGenerationEU. După cum este prevăzut în acest regulament, pe parcursul întregii perioade de evaluare, Comisia va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potenţială întrebare deschisă, spre exemplu prin solicitarea de informaţii suplimentare.

''Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri'', precizează Comisia Europeană.

Comisia Europeană are două luni pentru a aviza planurile naţionale, una dintre condiţiile esenţiale pentru aprobarea lor fiind ca din sumele prevăzute statele membre să aloce cel puţin 37% tranziţiei ecologice şi 20% sectorului digital, se mai menţionează în comunicatul difuzat de Reprezentanţa CE în România.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy