Portugalia trimite forțe pentru operații speciale în România

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ministrul Apărării al Portugaliei a declarat ieri, la Santarém, că au început pregătirile pentru trimiterea unei companii de pușcași și a unui detașament de forțe speciale în România, ca „parte a activităților de supraveghere consolidată ale NATO”.

Helena Carreiras a vorbit la ceremonia militară de Ziua Armatei, desfășurată pe 23 octombrie la Campo Emílio Infante da Câmara, în Santarém – eveniment care a inclus o paradă cu demonstrarea capabilităților Componentei Operaționale a Armatei.

Potrivit ministrului, Portugalia va participa și la viitoarea misiune de instruire a Uniunii Europene în Ucraina, „având în vedere nevoile de instruire identificate de forțele ucrainene și importanța componentei terestre în acest război.”

„Situația volatilă din Europa de Est și amenințarea pe care Federația Rusă o reprezintă pe termen scurt și mediu pentru securitatea întregii zone euro-atlantice reprezintă un aspect deja cuprins în Directiva de planificare, noul ciclu de dezvoltare a forțelor naționale, pe care le-am emis săptămâna aceasta”, a mai declarat aceasta.

Helena Carreiras a subliniat că „prioritățile stabilite vor reflecta noile concentrări ale preocupărilor internaționale, reducând dispersia în zonele neprioritare, dar fără a omite Flancului Sudic”, așa cum se prevede în „angajamentul pentru o abordare 360º a securității, conținut în noul Concept Strategic al NATO”.

În acest moment, Portugalia are „474 de militari angajați în contexte de conflict foarte diverse.”

Potrivit ministrului, „acest tip de conflict și implicațiile care decurg din acesta” vor fi incluse în planificarea strategică națională a Portugaliei, în special în Conceptul strategic de apărare națională, pentru care „un proces de revizuire este în curs și se așteaptă să se încheie în 2023, avansând o nouă viziune ambițioasă pentru Apărarea Națională”.

În Portugalia, Ziua Armatei sărbătorește capturarea Lisabonei în 1147 de către trupele lui D. Afonso Henriques – Patronul Armatei. Santarém a fost baza Școlii practice de cavalerie.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel