Portavioanele SUA au intrat în vizorul Rusiei. Succesul primei fregate ruse echipate cu racheta hipersonică Zircon, un răspuns pentru forța americană

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul vizitei de lucru din 21 noiembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a îndemnat șantierele navale ruse să construiască nave multirol cu sisteme de rachete de înaltă precizie, concepute pentru a distruge infrastructură critică și ținte navale, inclusiv portavioane și grupări de lovirea ale acestora.

De asemenea, vorbind la o ședință a Ministerului Apărării, generalul Șoigu a mai cerut ca toate componentele forțelor nucleare strategice să fie menținute gata de luptă.

În discursul său, ministrul rus a lăsat să se înțeleagă că Rusia intenționează să accepte provocarea reprezentată de “intenția neclintită a conducerii SUA de a slăbi Rusia”. Iar Moscova știe că grupările portavioanelor americane sunt cheia menținerii hegemoniei SUA, după cum este foarte conștientă că lupta împotriva acestora nu este deloc o sarcină simplă.

 

Provocarea distrugerii unui portavion

 

Portavionul operează ca grupare de atac îmbarcată sau ca forță operativă care cuprinde alte nave de luptă și de sprijin. Un portavion este de obicei prevăzut cu un sistem de apărare pe mai multe straturi, care include sisteme de arme apropiate (CIWS), rachete cu rază medie și sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă.

În plus, celelalte nave de luptă din gruparea sa de lovire sunt dotate cu diverse sisteme de apărare antiaeriană care contribuie la apărarea generală a întregii grupării navale.

În timpul operațiilor, spațiul aerian din jurul grupării navale a unui portavion este monitorizat continuu de platformele aeriene de control și avertizare timpurie AEW&CS aduse în zona de operații la bordul portavionului.

Rachetele de croazieră subsonice, cum ar fi Kalibr, nu reprezintă nicio amenințare pentru un portavion. Ele sunt ușor de detectat și pot fi distruse cu mult înainte de a ajunge oriunde în apropierea grupării portavionului, chiar și în cazul unui atac “de saturație” bazat pe un număr mare de rachete utilizate simultan sau într-un interval foarte scurt de timp.

 

Capacitatea Rusiei de a scufunda un  portavion

 

Navele ruse au în prezent un singur sistem de arme dedicat combaterii portavioanelor (americane) – racheta P-700 Granit (SS-N-19 „Shipwreck”).

Racheta Granit, cu o greutate totală de 7.000 kg, este un gigant cu focos de 750 kg și cu autonomie maximă de 625 km. Aceasta poate zbura la viteze de până la 1,6  Mach la altitudine joasă și peste 2,5 Mach la altitudine mare. Granit poate fi, de asemenea, înarmată cu un focos termonuclear. .

O singură lovitură cu Granit, chiar și cu un focos convențional, ar paraliza cel mai probabil activitatea unui portavion.

Crucișătoarele grele cu propulsie nucleară din clasa Kirov ale Forțelor Navale ruse sunt înarmate cu racheta Granit. Aceste nave pot transporta o sarcină maximă de 28.000 de tine și pot avea la bord nu mai puțin de 20 de rachete P-700.

Cu toate acestea, doar două crucișătoare din clasa Kirov – Piotr Veliki și Amiral Nahimov – sunt operaționale în prezent. Astfel, având în vedere numărul mic de nave rusești înarmate cu rachete Granit, locația lor poate fi cunoscută în orice moment de Marina SUA.

Raza de acțiune a avioanelor de luptă multirol F/A-18C/D Hornet de pe portavion este de aproximativ 550 km cu rezervoare standard de combustibil. Atunci când sunt echipate cu rezervoare externe de combustibil sau când sunt folosite capabilități de realimentare în aer, raza de acțiune a avioanelor poate fi semnificativ extinsă.

Ca atare, există șanse extrem de reduse ca o navă de război rusească să se apropie de o grupare  de portavion până la distanța la care să poată utiliza eficient rachete Granit.

 

Rachetă P-800 Oniks

 

Rachetele rusești P-800 Oniks au o viteză supersonică și o manevrabilitate ridicată, ceea ce le-ar permite să pătrundă în apărarea unei grupări navale de portavion, mai ales că sunt desfășurate pe multe nave de război și pe submarine.

Cu toate acestea, focosul lor de “doar” 300 kg poate fi considerat mic raportat la dimensiunea țintei, iar rezultatul unui angajament între o navă a marinei ruse înarmată cu rachete Oniks și o grupare navală a unui portavion american ar depinde de circumstanțele specifice, de contramăsurile folosite de gruparea navală și, în general, de succesul pătrunderii rachetei prin apărarea portavionului.

Chiar și în cazul străpungerii apărării multistrat, șansele ca un număr mic de lovituri Oniks să poată scufunda un portavion sunt minime.

Este adevărat că numărul navelor de suprafață și submarinelor rusești înarmate cu rachete Oniks se ridică la zeci, dar, pe lângă faptul că Marina SUA menține active nu mai puțin de 11 portavioane cu grupări de lovire, rămâne provocarea de a angaja o astfel de grupare navală în raza de lansare a rachetelor Oniks, în condițiile în care americanii și partenerii lor monitorizează continuu mișcarea navelor și în special a submarinelor ruse.

 

Alternativa Granit-ului

 

Revenind la declarațiile lui Șoigu, este puțin probabil ca acesta să fi avut în minte racheta Oniks în timpul discursului său.

Racheta Granit urmează să fie înlocuită cu racheta de croazieră hipersonică 3M22 Zircon ca “ucigaș de portavioane” ales al marinei ruse. Zircon poate atinge viteze de până la 8 Mach și poate lovi ținte la distanțe de până la 1.000 km.

Spre deosebire de Granit și Oniks care puteau atinge viteze supersonice mari, “hipersonica” Zircon va fi aproape imposibil de interceptat de către apărarea antiaeriană a grupării portavionului.

La acest moment se apreciază că Zircon are un focos de 300 - 400 kg. Cu toate acestea, viteza sa considerabil mai mare l-ar face la fel de distructiv ca și cel utilizat de Granit. O lovitură de Zircon poate provoca avarii grave unui portavion.

 

Nave de luptă Proiect 22350 

 

Fregata Proiect 22350 Amiral Golovko va fi prima navă de luptă a Forțelor Navale ruse care va fi înzestrată cu rachete hipersonice Zircon. Nava este deja echipată cu celule 3S14 VLS care pot fi folosite pentru a lansa rachete de croazieră antinavă Kalibr, Oniks sau Zircon.

Serghei Şoigu, a declarat în cadrul discursului său ținut în fața militarilor că fregata Amiral Golovko este supusă unor teste de stat.

Mai devreme, pe 31 martie, Ministerul rus al Apărării a informat că Fregata Amiral Golovko a sosit la baza principală a Flotei de Nord pentru a efectua testele de uzină pe mare și teste de stat, precum și pentru testele de tragere în poligoanele de antrenament din Marea Barenț.

Inițial, fregata Amiral Golovko trebuia să fie livrată Forțelor Navale ale Federației Ruse până la sfârșitul anului 2022. Ulterior, livrarea a fost replanificată pentru acest an, iar după ce Șoigu a anunțat că acesata încă efectuează teste de stat, este posibil să asistăm la o nouă replanificare a intrării în serviciu, pentru anul 2024.

Rușii își doresc ca toate viitoarele nave de luptă Project 22350 să fie înarmate cu rachete Zircon, iar șantierul naval Severnaya Verf a primit până acum comenzi pentru 6 astfel de nave.

În pofida întârzierilor intrării în serviciu a primei fregate echipate cu Zircon, declarația generalului Shoigu cu privire la necesitatea mai multor astfel de nave de luptă sugerează că Rusia ar avea în vedere o nouă comandă pentru încă 6 fregate. Potrivit comandantului adjunct pentru armament al Forțelor Navale ruse, viceamiralul Viktor Bursuk, marina rusă are nevoie de cel puțin 15 astfel de fregate în versiuni de bază și îmbunătățite.

Alte platforme care pot primi Zircon sunt corvetele din clasa Gremyashchy (prevăzute din construcție cu celule VLS UKSK) și fregatele din clasa Udaloy.

Concluzie: Deși într-un ritm greoi, încetinit și mai mult de decizia de a invada Ucraina, Rusia este totuși în măsură să construiască o capabilitate de combatere a portavioanelor americane bazată pe racheta Zircon.

Scopul inițial probabil ar fi acela de a desfășura Zircon pe fregatele Proiect 22350 și pe 8 fregate Proiect 1155/1155.1 (considerate distrugătoare de armatele occidentale) din clasa Udaloy, renovate și modernizate prin echiparea cu celule 3S14 VLS.

Se urmărește, de asemenea, instalarea rachetelor Zircon pe submarinele din clasa Yasen și pe submarinele modernizate din clasa Oscar.

Pe lângă capacitatea de distrugere a portavioanelor de pe navele sale de luptă, Rusia are în vedere utilizarea rachetelor hipersonice de croazieră lansate din aer.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel