Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm

Artilerie Polonia / Dynamic Front 23, NATO
Artilerie Polonia / Dynamic Front 23, NATO

Jakub Jaworowski, ministrul activelor statului, a dezvăluit că Polonia va crește de cinci ori producția de muniție de calibru mare.Varșovia vrea să fie superputere regională în producția de muniții: Compania autohtonă PGZ, contract pentru obuze de 155 și 120 mm 

Industria poloneză de armament trece printr-o perioadă fastă, companiile autohtone fiind foarte implicate în producția de muniție și armament.

Ministrul activelor statului, Jakub Jaworowski, a declarat pentru cotidianul britanic Financial Times, că „în zilele următoare” Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ), unul dintre cei mai mari jucători din domeniul industriei de armament din Europa de Est - va primi 2,4 miliarde de zloți (aproximativ 590 milioane de euro) pentru producția de proiectile de artilerie utilizate de obuziere și tancuri.

 

Creșterea producției interne a Poloniei

Obuziere autopropulsate poloneze Krab. Foto: HSW/PGZ

„Scopul nostru pe termen scurt este să creștem semnificativ producția internă a acestui tip de armament, precum și să devenim independenți de aprovizionarea cu energie externă și să construim o bază durabilă pentru autonomia națională”, a dezvăluit Jaworowski în interviul FT, preluat de site-ul televiziunii poloneze TVP.

Jaworowski a remarcat că războiul din Ucraina a demonstrat „rolul cheie al muniției de 155 mm în războiul modern, care este necesară în cantități mari”.

Astfel, PGZ va primi 2,4 miliarde de zloți din fonduri guvernamentale „în următoarele zile” pentru a crește producția de proiectile de 155 mm utilizate de obuzierele NATO, precum și de proiectile de 120 mm pentru tancurile occidentale.

„FT” indică faptul că PGZ produce anual aproximativ 30.000 de cartușe de diferite calibre, dar finanțarea suplimentară va conduce la o creștere a producției interne până la 150.000-180.000 de proiectile anual în termen de trei ani.

Jaworowski a dezvăluit că Grupa Azoty, cel mai mare grup chimic din Polonia, solicită și fonduri de stat pentru operațiunile sale de producție de muniții.

 

Polonia nu e singura din est. Cehia, exemplu de bune practici

Obuze de artilerie, Foto: czechoslovakgroup CSG

Pentru anumite calibre, producătorii cehi de arme dețin o treime din piața mondială de proiectile.

Cei mai mari trei producători autohtoni de muniție, precum și de arme și vehicule blindate, STV Group, Colt CZ Group și Czechoslovak Group (CSG) și-au consolidat producția internă și se numără printre cei mai mari producători de cartușe potrivite pentru pistoale, puști, așa-numita muniție de calibru mic, dar și pentru tunuri și obuziere, adică muniție de calibru mare.

Printre marile lor avantaje se numără capacitatea de a produce muniție de la A la Z, de la tubul cartușului și amorsă până la compoziția pulberii și glonț.

Spre exemplu, Czechoslovak Group (CSG) a devenit al treilea cel mai mare producător de muniție de calibru mic din lume, după achiziția a achiziționat holdingului american The Kinetic Group (care include mărci importante precum Remington, Federal și CCI Ammunition).

La rândul său, STV Group este luder intrern în producția de muniție de calibru mare pentru tunuri, obuziere și tancuri. STV  își extinde capacitățile existente și va „atinge” în curând o capacitate de jumătate de milion de obuze de artilerie pe an. Pentru comparație, capacitatea totală de producție din SUA este de aproximativ 1,2 milioane de obuze pe an.

Un loc important îl dețin și cei de la Sellier & Bellot (parte a grupului ceh Colt CZ) care produc muniție de calibru mic pentru pistoale și puști.

 

România ar putea coproduce muniție pentru tancurile Abrams și sistemele de artilerie

 

În luna mai a acestui an, Ambasada SUA la București saluta semnarea a două Scrisori de Solicitare (LOR) de către Ministerul Economiei din România, un demers care ar putea duce la producția internă de muniție esențială pentru tancurile americane Abrams și pentru artilerie.

Aceste Scrisori de Solicitare vizează potențiala coproducție atât a proiectilelor de artilerie standard NATO de 155 milimetri, cât și a muniției pentru tancuri NATO de 120 milimetri.

Proiectele sunt susținute de un împrumut pentru finanțare militară externă în valoare de 920 de milioane de dolari, acordat de Departamentul de Stat al SUA în septembrie 2024. Această finanțare subliniază angajamentul Washingtonului de a sprijini eforturile României de modernizare și dezvoltare a industriei de apărare.

Citește: Parteneriat Strategic: România va coproduce muniție pentru tancurile Abrams și sistemele de artilerie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel