Polonia va avea propria rețea de sateliți de observare a Pământului

Ghrorghiță Orjanu |
Data publicării:

Pe 27 ianuarie, mai mulți oficiali polonezi au semnat o scrisoare de intenție în care se definește cadrul de cooperare pentru construirea și întreținerea unei facilități spațiale în regiunea Subcarpatia din sud-estul Poloniei și pentru realizarea unui sistem național de observare a Pământului.

Scopul principal al proiectului este extinderea competențelor naționale în domeniul tehnologiilor spațiale și satelitare, prin implicarea sectoarelor comerciale și științifice. În urma derulării proiectului, Polonia va avea propria constelație de sateliți de observare a Pământului.

Scrisoarea de intenție a fost semnată între reprezentanți ai provinciei Subcarpatia, companiei de stat EXATEL, Universității de Tehnologie din Rzeszow și Școlii Superioare de Stat pentru Tehnologie și Economie din Jaroslaw. La eveniment au participat înalți reprezentanți ai Ministerului Apărării Naționale, care va fi unul dintre principalii beneficiari ai tehnologiilor care vor fi dezvoltate și ai Ministerului Activelor de Stat.

,,În cel de-al doilea deceniu al secolului 21, piața spațială globală s-a dezvoltat foarte dinamic. Tehnologiile necesare unei prezențe active în spațiul din apropierea Pământului sunt mai ieftine și mai disponibile. Cu toate acestea, Polonia, spre deosebire de majoritatea țărilor comparabile ca nivel cu ea, încă nu are propria sa constelație extinsă și avansată de sateliți", se precizează în documentul de prezentare a proiectului.

În facilitatea spațială, care urmează să fie construită, vor fi create condiții pentru integrarea capacităților întreprinderilor poloneze în scopul realizării sistemului satelitar de observare.

”Pandemia COVID-19 ne-a arătat și mai clar importanța unei conectivități stabile și sigure și a unei calități ridicate a datelor, atât pentru sectorul public, pentru afaceri, cât și pentru utilizatorii obișnuiți. Prin urmare, crearea sistemului de observare a Pământului prin satelit face parte din rațiunea de stat poloneză. De lansarea microsateliților în spațiu va beneficia și armata noastră. Mă bucur că EXATEL,  care este un furnizor de încredere pentru servicii de telecomunicații și IT, precum și creatorul soluțiilor de securitate cibernetică, face parte din proiect”, a declarat Maciej Malecki, secretar de stat în Ministerul Activelor de Stat, din care face parte compania EXATEL.

,,Oferim servicii de comunicații prin satelit pentru instituțiile publice de câțiva ani. Vedem un potențial mare și în creștere al acestei piețe. La sfârșitul anului trecut, am informat cu privire la construirea unui centru de control pentru datele satelitare. În urma acestei experiențe, vom putea folosi în mod realist soluțiile deja găsite, pentru a dezvolta facilitatea spațială. Drept urmare, serviciile noastre vor fi disponibile, nu numai sectorului comercial, ci și administrației publice și armatei”, a declarat la rândul său Rafal Magrys, vicepreședinte al consiliului de administrație al EXATEL.

Facilitatea spațială din provincia poloneză Subcarpatia se va folosi și de cunoștințele organizațiilor europene, cum ar fi NEREUS (Network of European Regions Using Space Technologies), ESA Incubation Centers, EURISY, EARSC, SME4Space sau EUROSPACE.

Potrivit Space24.pl, proiectul din domeniul spațial este conceput pentru a genera creștere economică în domeniul tehnologiilor spațiale și satelitare. Aceasta se va traduce prin consolidarea suveranității și securității naționale pe componenta de imagistică a teritoriului Poloniei. Un alt domeniu de progres preconizat este crearea de locuri de muncă și a unor noi servicii specializate în observarea Pământului. În plus, se va consolida sectorul de startup axat pe analiza datelor prin satelit, prin creșterea disponibilității acestui tip de informații.

În mai 2020, EXATEL a anunțat că intenționează să deruleze un proiect comun al companiilor naționale, al cărui rezultat va fi plasarea unui satelit pe orbită, peste 3 – 4 ani. "Când am discutat cu partenerii noștri din SUA, ei s-au întrebat de ce într-o țară cu atât de mulți specialiști, propriul său satelit nu a fost lansat”, a precizat atunci Rafal Magrys.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel