Polonia și Belarusul, viitorul punct fierbinte? Editorialist: „Germania nu va interveni militar”. Complexul războiului mondial în fața Rusiei

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Un cunoscut jurnalist și editorialist german analizează cel mai vulnerabil punct al graniței estice a NATO, frontiera dintre Polonia și Lituania, delimitată de Kaliningrad și Belarus. Și, în opinia sa, în cazul unei viitoare potențiale acțiuni militare ruse în statele baltice, Germania ar ezita să intervină militar, jurnalistul făcând referire la un oarecare complex german după cel de-al Doilea Război Mondial.

Wolfgang Munchaum, jurnalist german care a activat la Times și Financial Times, fost redactor șef al Financial Times Deutschland, publicație căreia i-a pus bazele, într-un editorial pentru cotidianul german Handelsblatt, analizează coridorul Suwalki, frontiera dintre Polonia și Lituania, călcâiul lui Ahile în ceea ce privește Flancul Estic al Alianței Nord-Atlantice.

1. -imagine fara descriere- (suwalki-coridor-stramtoare_68925100.jpg)

Coridorul Suwalki, aflat între Kaliningrad și Belarus. Sursă foto: The Blatic Times

Suwalki e mai mult decât o simplă frontieră polonezo-lituaniană. Este un punct de trecere aflat între enclava puternic militarizată rusă Kaliningrad - fostul Konigsberg, capitala Prusiei Orientale, anexată de sovietici după cel de-al Doilea Război Mondial - și Belarus.  

În acest sens, jurnalistul german crede că tensiunile dintre Polonia și Belarus ar putea fi sursa unei noi aventuri militare organizată de președintele rus Vladimir Putin. Wolfgang Munchaump își argumentează opinia.

El amintește că tensiunile dintre Polonia și Belarus sunt la cote mari, în timp ce serviciile din Belarus au arestat membri ai comunității poloneze din sud-vestul țării, iar Lukașenko acuză guvernul de la Varșovia că adăpostește „trădători” în ceea ce acuză că ar fi o lovitură de stat împotriva sa, cu implicarea Poloniei și Lituaniei. Jurnalistul german subliniază și faptul că Vladimir Putin alimentează artificial scenariul potrivit căruia un complot al Occidentului urmărește asasinarea lui Lukașenko. Toate acestea pot fi semnale că Federația Rusă va deveni tot mai activă în forțarea coridorului Suwalki. Munchaump face o paralelă și amintește că în urmă cu șapte ani, înainte de anexarea Crimeei, Moscova s-a folosit tot de tactica complotului terorist. Atunci, consiliul din Sevastopol, controlat de pro-ruși, a acuzat Ucraina de un complot.

În editorialul său, jurnalistul german îl citează pe generalul (r) american Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa, care în 2018 a atras atenția că Suwalki reprezintă un punct vulnerabil și greu de apărat fără infrastructură în care mobilitatea militară ar fi pusă la grea încercare în cazul unei potențiale crize.

 

„Germania nu va interveni militar împotriva Rusiei”. Complexul vinovăției celui de-al Doilea Război Mondial

 

În editorialul său, jurnalistul crede că NATO nu ar interveni în cazul unei confruntări în regiune, și, surprinzător, Munchaump e de părere că NATO și țara sa, Germania, nu ar interveni militar nici în cazul unei potențiale invazii a statelor baltice, membre ale Alianței. 

Opinia e surprinzătoare și destul de controversată și cu siguranță nu e împărtășită de mulți alți analiști sau decidenți. „Ar fi naiv să credem că NATO va activa imediat articolul 5. Nu văd absolut nicio șansă ca Germania să ia vreodată parte la o acțiune militară împotriva Rusiei - chiar dacă Rusia ar invada republicile baltice”, precizează Munchaump în editorialul său.

Acesta își argumentează teoria amintit de așa-zisul complex german cu privire la vinovăția Germaniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, invadarea URSS-ului și atrocitățile comise de naziști pe Frontul de Est. O percepție care în opinia sa se regăsește în gândirea unor decidenți de la Berlin.

„Amintiți-vă de cuvintele președintelui german Frank-Walter Steinmeier, care a spus că Germania are o obligație istorică față de Rusia în ceea ce privește gazoductul Nord Stream 2, pentru a își ispăși păcatele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, scrie Munchaum. Într-adevăr această declarație a președintelui german, din urmă cu câteva luni, a stârnit o puternică controversă.

Editorialistul e de părere că tactica lui Vladimir Putin, care vizează o uniune politică cu Belarusul, urmărește chiar coridorul Suwalki și statele baltice. Jurnalistul crede că Kremlinul are o strategie pe termen lung, iar un asemenea scenariu ar putea avea loc în următorii ani.

„Cred că aceasta este cea mai slabă verigă din tactica Occidentului: Cu cât Germania și alte țări ale UE devin tot mai dependente de gazul rusesc și de vaccinurile rusești, cu atât mai mult acestea vor fi mai puțin dispuse să se angajeze într-o confruntare cu Rusia”, mai scrie acesta.

 

Țările baltice, un posibil obiectiv al Rusiei. Strategia lui Putin se bazează pe răbdare și e pe termen lung

 

Editorialul face apel la recomandările generalului american Ben Hodges care a sfătuit o abordare diferită în relația cu Federația Rusă, anume ca Occidentul să nu aștepte ca Rusia să facă din nou primul pas și să acționeze, ci mai degrabă să caute soluții preventive pentru a împiedica Rusia să facă primul pas, prin tactici de descurajare.

Pentru că, așa cum ne-a demonstrat de atâtea ori Vladimir Putin, Rusia nu ezită să facă acest prim pas, așteptând momentul oportun pe care îl pregătește strategic chiar și o perioadă foarte îndelungată, de ani de zile.

„Amintiți-vă că Vladimir Putin a spus despre prăbușirea Uniunii Sovietice că este o adevărată tragedie. Putin nu este Hitler. El nu va încerca să recucerească întreaga zonă geografică a URSS-ului. Însă folosește pericole asupra securității pentru obiective care depășesc frontierele Rusiei. O Uniune Europeană și o Alianță Nord-Atlantică slabe și divizate i-ar putea alimenta aceste obiective. Există o logică în strategia lui Vladimir Putin de azi (n.a. - cu privire la Belarus). Această logică mă face să concluzionez că Suwalki este un punct de frontieră foarte periculos” în următorii ani, conchide editorialistul german.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel