Situaţie aproape la indigo: După interesul României pentru submarine, Polonia lansează programul Orka. Varşovia are deja trei oferte pe masă

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul polonez „ORP” Orzeł. Sursa foto: Ministerul polonez al Apărării.
Submarinul polonez „ORP” Orzeł. Sursa foto: Ministerul polonez al Apărării.

Polonia va lansa anul acesta programul militar Orka pentru achiziționarea de submarine de nouă generație, după cum a anunțat Mariusz Błaszczak, Ministerul polonez al Apărării, în cadrul conferinței Defence24 DAY. Submarinele poloneze de nouă generație urmează să aibă o autonomie mare, precum și capacitatea de a lansa rachete de croazieră pentru a lovi ținte terestre.

 

După cum a recunoscut Mariusz Błaszczak, ar putea fi o provocare pentru Polonia să construiască submarine. În plus, Polonia va căuta să semne un acord de cooperare în acest sens. Detaliile privind numărul și parametrii care vor lua parte la programul pentru dezvoltarea de submarine vor fi dezvăluite ulterior, potrivit Defence24.com.

Potrivit ministrului polonez al Apărării, autoritățile poloneze vor invita la procesul de achiziție atât potențiali contractori din Europa, cât și din afara Europei. Błaszczak a menționat că Polonia a a analizat modelul australian de licitație pentru achiziţia de submarine.

Polonia are o lungă istorie la capitolul demersuri pentru achiziţia de noi submarine. După ce a aderat la NATO, Polonia a pus în funcțiune patru foste submarine norvegiene de Type 207 din clasa Kobben, care au fost modernizate între 2002-2004 și care s-au alăturat unui singur submarin polonez din clasa Kilo (ORP Orzeł) moștenit după perioada Pactului de la Varșovia.

Submarinele Kobben au fost retrase treptat din dotarea forţelor navele poloneze, până în 2021. Acum, doar submarinul Orzeł este în serviciu, dar are capacități limitate.

În ultimul deceniu, Polonia a căutat să achiziţioneze până la trei submarine în cadrul proiectului Orka, dar acest program militar de înzestrare, până de curând, nu au intrat în vigoare. Se pare, totuși, că, odată cu o atenție sporită pe care Varşovia o acordă în ultimii ani domeniului apărării, fiind luat în considerare rezultatul agresiunii rusești la scară largă împotriva Ucrainei, proiectul va fi în cele din urmă accelerat, astfel încât Polonia să își reconstruiască și să își extindă capacitățile militare.

 

Programul Orka

 

Programul Orka este unul dintre cele mai mari proiecte navale din Polonia. Ministerul polonez la Apărării intentioneza de mult timp să achiziționeze submarine diesel-electrice de generația a treia, capabile să opereze în afara Mării Baltice și să lanseze rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

Planul inițial din 2012 prevedea achiziționarea sau construirea a trei submarine moderne, dar proiectul a fost suspendat din cauza alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului 2015.

Situația s-a complicat și mai mult atunci când Polonia a dorit să integreze rachete de croazieră ep noile submarine. Varșovia a început negocierile cu Statele Unite -  rachete UGM-109 pentru Type 212A/214A și A26) și cu Franța  - rachete MdCN pentru SCORPENE).

Astăzi, se știe din surse deschise că există trei oferte anunțate anterior pentru acest proiect: submarinele Type 212A și 214A ale holdingului german Thyssen Krupp Marine Systems; submarinul SCORPENE al companiei franceze Naval group; submarinul A26 al companiei suedeze Saab Kockums.

Noile submarine urmează să înlocuiască singurul submarin sovietic aflat în dotarea Forţelor Navale Poloneze.

 

România cumpără 2 submarine franceze Scorpene pentru 2 miliarde de euro 

 

Recent, Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave vânătoare de mină second hand dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. 

În ceea ce privește submarinele, programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

Programul de înzestrare denumit oficial „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice” include pe lângă cele submarine scorpene și torpile, suport logistic, mentenanță ți echipamente de testare și criptografice, asistență și serviciu de instruire a personalului, inclusiv folosirea în luptă.

Cele două submarine Scorpene pentru România vor fi construite de compania franceză Naval Group, care se află implicată și în programul „Corveta multifuncțională”. În 2019 Asocierea dintre Șantierul Naval Constanța și Naval Group a fost declarată câștigătoare iar francezii ar fi trebuit să construiască în România patru corvete.

Din motive financiare și neînțelegeri profunde între Șantierul Naval Constanța și Naval Group din Franța, există un blocaj. În pofida faptului că Ministerul Apărării Naționale (MApN) a invitat de mai multe ori asocierea să semneze contractul, acest lucru nu s-a întâmplat.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel