Polonia joacă tare - banii pentru armamente vor veni din finanțare guvernamentală externă

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Guvernul polonez va prefera finanțarea „din afara pieței” pentru cheltuielile cu apărarea. Aceasta urmează să fie obținută de la băncile guvernamentale de dezvoltare, potrivit publicației Business Insider.

Pe fondul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, Polonia a lansat, în 2022, programe de amploare privind înzestrarea forțelor sale armate, iar acum se confruntă cu provocarea finanțării unor cheltuieli fără precedent pentru apărare.

Într-un interviu (27 decembrie) pentru Business Insider, ministrul polonez de finanțe, Magdalena Rzeczkowska, a vorbit despre planurile bugetului de stat pentru 2023. Ea a subliniat că pentru noile cheltuieli din bugetul pe anul viitor, vor fi căutate surse extrabugetare de finanţare.

Apărarea națională, care va înregistra anul viitor un salt semnificativ de cheltuieli, se găsește în acest caz și este nevoie de o finanțare suplimentară care nu se regăsește în buget.

În 2022, bugetul Ministerului polonez al Apărării era de 2,2 la sută din PIB, iar anul viitor, va ajunge la aproximativ 3% din PIB. Cu toate acestea, cheltuielile reale pentru apărare vor fi mai mari, remarcă publicația poloneză Defense 24.

Pe lângă bugetul de stat, cheltuielile vor fi implementate și din Fondul de Sprijin al Forțelor Armate. Se estimează că acest instrument poate oferi, în 2022, o finanțare în valoare de 30-40 miliarde zloți, echivalentul a chiar mai mult de 1 la sută din PIB. Dar, se pare, că nici acest sprijin nu este suficient pentru ceea ce și-a propus Polonia, deoarece cheltuielile cu apărarea vor fluctua la peste 4% din PIB, potrivit Defense 24.

Ministrul Rzeczkowska a subliniat că finanțarea suplimentară „din afara pieței” urmează să vină, în principal, din acorduri cu ”țările cu care vor fi încheiate contracte de achiziție de armamente”. Pot intra în joc ”mecanisme de credit” convenite cu ”băncile guvernamentale de dezvoltare”, iar dacă nu se vor obține rezultatele scontate, va fi luată în calcul emiterea de obligațiuni, dar aceasta este văzută ca puțin probabilă.

”Va fi ultima soluție (emiterea de obligațiuni – nota autorului). Prin urmare, mă simt destul de în siguranță când vine vorba de finanțarea nevoilor de împrumut pentru anul viitor”, a declarat Rzeczkowska.

Declarația ministrului Rzeczkowska înseamnă că Polonia intenționează să „împartă” costurile și riscurile cu țările de la care cumpără armament. O astfel de finanțare poate avea dobânzi mai bune și poate fi mai ușor de repartizat în timp decât cea obținută de pe piață. Țara în care, se află sediul producătorului poate privi mai favorabil și finanțarea investițiilor în modernizarea armatei aparținând unui partener strategic, mai ales că fondurile cheltuite vor merge către economia statului exportator. Ținând cont de principalele achiziții de echipamente militare din străinătate, se poate susține că țările în cauză vor fi Coreea de Sud și Statele Unite, potrivit Defense 24.

Comentariul autorului:

Abordarea propusă de ministrul polonez de finanțe, privind un sprijin extern mai mare și mai avantajos pentru cheltuielile de apărare ale unei terțe țări, nu este una nouă. Dar, cu siguranță amploarea deosebită și costurile reduse ale contractelor de creditare, care se presupun că vor fi încheiate, vor reprezenta o noutate absolută, deoarece Polonia și-a propus un plan foarte ambițios de consolidare a apărării proprii și a flancului NATO de la Marea Baltică, în același timp.

Recent, poate pe aceeași lungime de undă cu Polonia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat în Congresul american că sprijinul SUA  pentru țara sa nu este ”pomană” ci o ”investiţie în securitatea globală şi democraţie”.

Dacă se va materializa, acest demers polonez demonstrează încă o dată că, factura unui război, mai ales unul de amploarea celui din Ucraina, este plătit nu doar de țările angajate efectiv în lupte ci de toată planeta. O distanță fizică mare față de epicentrul conflictului nu mai este deloc o garanție că nu vei fi afectat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel