Polonia a primit ultimul sistem Poprad. România intenționează și ea să demareze înzestrarea cu sisteme SHORAD/VSHORAD

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme Poprad poloneze, foto: Pit-Radwar S.A.
Sisteme Poprad poloneze, foto: Pit-Radwar S.A.

Armata Poloniei a primit ultimul sistem de rachete antiaeriene SPZR Poprad, finalizând astfel programul de înzestrare cu acest tip de sistem de apărare.

SPZR Poprad este un sistem de tip SAM (sistem de rachete sol-aer) autohton, care a fost cumpărat și de Indonezia. Sistemul polonez Poprad e un sistem VSHORAD - sistem de rachete pentru apărare pe rază foarte scurtă.

Amintim că țara noastră intenționează și ea să achiziționeze sisteme SHORAD/VSHORAD, sisteme de apărare pe rază scurtă (Short Range Air Defense - SHORAD) și foarte scurtă (Very Short Range Air Defense VSHORAD). Avem în vedere și sisteme MANPADS (Man Portable Air-Defense system).

 

Polonia a primit ultimul sistem Poprad din cele 79 achiziționate

 

Revenind la Polonia, publicația poloneză Defence24 anunța la mijlocul acestei luni că Armata Poloniei a primit ultimul sistem autohton Poprad, ce are la bază vehiculul 4x4 AMZ Żubr. Acordul privind livrările a fost parafat în 2015.

Acesta este ultimul din cele 79 de sisteme Poprad achiziționate pentru înzestrarea forțelor armate ale Poloniei.

Anul viitor Polonia va primi și ea primele sisteme Patriot, cu rază lungă. În acest program România e mai avansată.

În ceea ce privește România, în programul de guvernare al actualei Coaliții, în ceea ce privește înzestrarea, sunt menționate la obiective demararea unor programe printre care și sisteme de rachete antiaeriene portabile MANPAD și sisteme antiaeriene SHORAD/VSHORAD.

România intenționează să achiziționeze 27 de sisteme de antiaeriene SHORAD/VSHORAD, program estimat la peste 2.7 miliarde de euro.

 

Ce știm de programul de înzestrare SHORAD/VSHORAD al României

 

Aceste sisteme vor completa sistemele cu rază lungă Patriot. România urmează să achiziționeze șapte sisteme Patriot. Primul a intrat  în dotarea Forțelor Aeriene Române în a doua parte a anului 2020. 

Deși programul SHORAD/VSHORAD nu a fost încă demarat, există interes pentru el din partea marilor companii. În cadrul unui interviu, Patrick Griffin, senior program manager al programului Patriot în România, compania Raytheon Missile System a vorbit despre propunerea sa pentru România: Sistemul NASAMS.

„În perspectivă, discutăm cu guvernul român pentru a adăuga, poate, sistemul NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), pe care îl construim tot în colaborare cu KDA, pentru a acoperi amenințările cu rază scurtă și medie de sub apărarea oferită de Patriot. În acest moment, NASAMS este deținut de 12 țări, inclusiv SUA și alte țări din NATO”, preciza oficialul american.

Amintim că și Ungaria se află printre statele care au achiziționat NASAMS, dezvoltate de norvegienii de la Kongsberg împreună cu americanii de la Raytheon.

Pe de altă parte gigantul francez MBDA e și el interesat de program și ar intra în competiție cu Mistral 3 și VL Mica, dar deține și o versiune de ultimă generație lansată recent a VL Mica NG.

Companiile Diehl și Rafael ar putea veni și ele cu propuneri după demararea programului. 

CITEȘTE ȘI: Baterii de coastă. E oficial: România achiziționează sisteme americane NSM, după ce Camera a aprobat proiectul

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel