Pentagonul și U.E pregătesc un pact care să stimuleze cooperarea în domeniul apărării, dar cu unele excepții

DefenseRomania Team |
Data publicării:
Tancuri Leopard pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann. Sursa Foto: KMW.
Tancuri Leopard pe linia de asamblare a companiei germane Krauss-Maffei Wegmann. Sursa Foto: KMW.

Consiliul European a aprobat un acord gata de semnare cu Departamentul de Apărare al SUA (DoD), care este menit să faciliteze cooperarea în domeniul apărării, deși dezvoltarea de capacități militare comune nu face parte din proiectul propus spre semnare.

Proiectul între Agenția Europeană de Apărare (EDA) și Pentagon vine după ani de zile în care ambele părți au purtat discuţii în jurul subiectului privind accesul guvernului american și vastului său complex industrial de apărare să intre în cercul tot mai mare de proiecte de apărare dezvoltate la nivel european.

Agenția Europeană de Apărare, cu sediul la Bruxelles, este un actor-cheie în ceea ce priveşte facilitarea unei astfel de cooperări, deoarece acordurile cu țările din afara U.E impun, în esență, un anumit regim de reglementare, de la controlul exporturilor până la proprietatea intelectuală, pentru orice produs.

Proiectul, anunțat luni, are ca scop "să permită un dialog substanțial în domeniul apărării pe toate subiectele din sfera de competență a EDA și invitații pentru Departamentul Apărării din SUA de a participa la reuniunile Comitetului director al EDA, precizează publicaţia Defense Express.

Documentul are în vedere că "activități specifice" mobilitatea militară, problemele legate de lanțul de aprovizionare și impactul schimbărilor climatice asupra domeniului apărării. Termenul "mobilitate militară" descrie eforturile de eficientizare a transportului echipamentelor de apărare peste granițele europene - un obstacol birocratic și tehnologic care trebuie depăşit.

În special, proiectul exclude orice activitate de cooperare care implică cercetare și dezvoltarea de noi tehnologii, a remarcat Marie Jourdain, analist pentru think tank-ul Atlantic Council din Washington.

În timp ce chestiunile legate de controlul exporturilor sunt lipsite de consecințe atunci când produsul muncii este de natură procedurală - cum ar fi în cazul mobilității militare, unde DoD este deja implicat - orice proiect care vizează dezvoltarea de hardware nou ar fi supusă unor reguli conflictuale, a spus ea.

"Va trebui să vedem ce înseamnă noul acord pentru PESCO (Cooperarea structurată permanentă este partea din politica de securitate și apărare a Uniunii Europene)", a spus Jourdain, referindu-se la cele 60 de proiecte distincte ale U.E în domeniul apărării, care au ca scop rezolvarea deficiențelor din punct de vedere al capabilităţilor în toate domeniile militare. 

Un acord între AEA și o țară din afara U.E este o "condiție prealabilă" pentru participarea la PESCO.

Având în vedere că noul aranjament exclude acum orice activități de cooperare care vizează dezvoltarea capacităților sau care implică cercetare și tehnologie, multe proiecte vor rămâne probabil închise pentru participarea SUA, a declarat Jourdain.

Ea a precizat că un limbaj similar era deja în vigoare în normele PESCO, care exclude finanțarea U.E pentru statele participante din afara blocului comunitar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel