Ministerul rus al Apărării a anunțat marți că patru bombardiere de tip Tu-95MS, capabile să transporte rachete nucleare, au efectuat un zbor de observaţie în largul coaselor vestice ale Alaskăi şi insulelor Aleutine, pe o porţiune a zborului, care a durat de 12 ore, au fost escortate de avioane americane F-22, invizibile pe radare, a raportat agenția de presă rusească TASS.
,,Patru avioane strategice lansatoare de rachete Tu-95MS ale Forţelor Aerospaţiale au efectuat zboruri planificate în spaţiul aerian deasupra apelor neutre din cadrul mărilor Chukotsk, Bering şi Okhotsk, cât şi de-a lungul coastelor de vest ale Alaskăi şi de nord ale insulelor Aleutine", se afirmă într-un comunicat publicat marţi de Ministerul Apărării de la Moscova.
NORAD fighters intercepted Russian bombers+fighters entering Alaskan ADIZ May 20. 2x Tu-95s were intercepted by 2x F-22s; a second group of 2x Tu-95+2x Su-35 was intercepted later by 2 more F-22’s; NORAD E-3 provided overall surveillance. The aircraft remained in int'l airspace pic.twitter.com/VrNuSWFOQm
— North American Aerospace Defense Command (@NORADCommand) 21 mai 2019
Comandamentul Nord-American de Apărare Aerospaţială (NORAD) a precizat că avioanele F-22 şi un avion de supraveghere Boeing E-3 Sentry au ,,identificat şi interceptat în total patru bombardiere Tupolev Tu-95 şi două avioane de vânătoare Su-35 care au pătruns în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) din Alaska, pe 20 mai".
Nu este clar de ce Rusia a trimis atât de multe bombardiere, iar NORAD nu a putut să precizeze dacă bombardierele rusești Tu-95MS au fost sau nu înarmate. De asemenea, nu se știe de ce Rusia a efectuat un zbor de observare cu astfel de aparate, deoarece rolul tradițional al bombardierelor mari cu patru motoare este de a servi ca platforme de lansare a rachetelor de croazieră.