Parlamentul European a aprobat Pactul privind migrația. Legile care reglementează migrația și azilul nu sunt pe placul Ungariei și Poloniei

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză
Criza migranților. Sursă foto: Polska Policja - Poliția poloneză

Parlamentarii europeni au aprobat miercuri întregul pachet privind migrația, care constă din zece propuneri legislative. Votul a decurs ca o adevărată dramă până în ultimul moment, deoarece sprijinul pentru toate cele zece reglementări care modifică normele UE în materie de migrație și azil nu a fost deloc sigur.

Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a calificat drept „istoric” votul de astăzi pentru aprobarea pachetului privind migrația. Potrivit acesteia, europarlamentarii au aprobat „un cadru legislativ solid pentru modul de abordare a migrației și azilului în UE”. „A durat mai bine de zece ani, dar ne-am ținut de cuvânt”, a scris ea pe rețeaua de socializare X.

Negociatorii Parlamentului European și ai statelor membre UE au convenit asupra noilor reguli de migrație și azil ale blocului european în decembrie anul trecut, după mulți ani de eforturi nereușite pentru a ajunge la un compromis.

Printre altele, pachetul prevede controale mai eficiente asupra migranților și returnarea mai rapidă în țările lor de origine a solicitanților cărora nu li se acordă azil.

De asemenea, stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre, potrivit căruia statele membre mai puțin afectate de presiunea migrației vor ajuta, fie luând parte din migranți, fie sprijinind financiar sau material.

Controversată a fost și reglementarea privind gestionarea situațiilor de criză și a intervențiilor de forță majoră, care introduce un mecanism de reacție la o creștere bruscă a numărului de sosiri și asigură solidaritate și sprijin statelor membre care se confruntă cu un aflux extraordinar de resortisanți ai țărilor terțe.

Pentru ca să intre în vigoare, cele 27 de țări membre UE trebuie acum să aprobe pachetul de reforme, într-un vot ce va avea loc probabil la sfârșitul lunii aprilie.

Ungaria a promis că nu va accepta niciun refugiat „indiferent de orice pact de migrație”, potrivit BBC. Prim-ministrul polonez Donald Tusk a făcut o declarație similară, considerând inacceptabil faptul că Polonia va trebui să accepte un anumit număr de solicitanți de azil sau să contribuie la fondul UE pentru statele de la granițele Uniunii.

 

Repere ale Pactului UE privind migrația și azilul 

Regulamentul de gestionare a azilului și a migrației - AMMR 

Pentru a ajuta statele membre care se află sub presiunea migrației, alte țări membre vor putea alege între primirea solicitanților de azil pe teritoriul lor, oferirea de contribuții financiare sau acordarea de sprijin operațional și tehnic. De asemenea, vor fi actualizate criteriile conform cărora un stat membru este competent să evalueze o cerere de protecție internațională (așa-numitele reguli Dublin).

Acest regulament include și o excepție care reglementează situația în care statele sunt supuse unei presiuni migratorii semnificative, care include, de exemplu, faptul că au acceptat un număr semnificativ de refugiați ucraineni, așa cum face acum România sau Polonia. Articolul 9 din regulamentul AMMR prevede că Comisia Europeană va evalua în fiecare an situația din Uniunea Europeană și va afla care țări sunt sub ce presiuni, inclusiv, de exemplu, numărul de protecții temporare acordate. Dacă depășește cota echitabilă a fiecărei țări, va însemna că acest stat membru nu va mai fi obligat să fie solidar cu alte țări membre.

Regulamentul privind soluționarea situațiilor de criză

Regulamentul privind gestionarea crizelor și forța majoră stabilește un mecanism de răspuns la o creștere bruscă a numărului de sosiri și oferă solidaritate și sprijin statelor membre care se confruntă cu un aflux extraordinar de resortisanți ai țărilor terțe. Noile reguli se vor aplica și utilizării intenționate a migranților, adică situațiilor în care o țară terță sau actori nestatali ostili doresc să le folosească pentru a destabiliza UE.

Regulamentul privind screeningul

Cei care nu îndeplinesc condițiile pentru intrarea în UE vor fi supuși unui control înainte de intrare, inclusiv identificare, colectare de date biometrice și controale de sănătate și siguranță, care pot dura până la șapte zile. Statele membre vor trebui să instituie mecanisme de monitorizare independente pentru a se asigura că drepturile fundamentale ale solicitanților sunt respectate.

O altă reglementare se referă la noile reguli pentru Sistemul Informațional Centralizat privind Foștii Condamnați (ECRIS-TCN).

Regulamentul privind procedurile de azil

O nouă procedură comună pentru acordarea și retragerea protecției internaționale va fi introdusă în întreaga UE. Procesarea cererilor de azil la frontierele UE va trebui să fie mai rapidă în viitor, iar termenele de procesare a cererilor nejustificate sau inadmisibile vor fi mai scurte.

Un alt regulament se referă la întoarcerea la frontieră.

Se prevede o "procedură la frontieră" pentru persoanele care, din punct de vedere statistic, au cele mai puţine şanse de a li se acorda azil: acestea vor fi ţinute în centre în timp ce cazurile lor sunt examinate într-un mod accelerat, cu scopul de a trimite mai rapid cazurile respinse.

Regulamentul privind sistemul EURODAC

Verificarea obligatorie a migranţilor care sosesc la frontierele UE. Datele persoanelor care intră ilegal în UE, inclusiv amprentele digitale și imaginile faciale ale persoanelor în vârstă de șase ani și peste, vor fi stocate în baza de date actualizată Eurodac. Autoritățile vor putea, de asemenea, să creeze o înregistrare a unei anumite persoane, indiferent dacă aceasta poate reprezenta o amenințare pentru securitate sau dacă a fost violentă sau înarmată.

Regulamentul de calificare

Noi standarde uniforme pentru toate statele membre cu privire la recunoașterea statutului de refugiat sau a statutului de protecție subsidiară și a drepturilor acordate persoanelor care au dreptul la protecție. Statele membre ar trebui să evalueze situația din țara de origine a persoanelor care sosesc în UE pe baza informațiilor de la Agenția UE pentru Azil, iar statutul de refugiat ar trebui revizuit în mod regulat. Solicitanții de protecție vor trebui să rămână pe teritoriul statului membru responsabil cu examinarea cererii lor sau în care a fost acordată protecția.

Directiva privind condițiile de primire a solicitanților de azil

Statele membre trebuie să asigure un nivel echivalent pentru primirea solicitanților de azil, de exemplu în ceea ce privește cazarea, școlarizarea și asistența medicală. Solicitanții de azil înregistrați vor putea începe să lucreze în cel mult șase luni de la depunerea cererii. Condițiile de detenție și restricțiile privind libera circulație vor fi ajustate pentru a descuraja solicitanții să se deplaseze în interiorul UE.

Cadrul UE de relocare

Pe baza noului cadru al UE pentru relocarea și primirea persoanelor din motive umanitare, statele membre vor oferi în mod voluntar refugiu persoanelor din țări terțe recunoscute ca refugiați de ONU și care se deplasează pe teritoriul UE într-un mod legal, organizat și sigur.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel