Parașutiști ai Forțelor de Operațiuni Speciale, antrenamente la Capu Midia (Video)

Eduard Pascu |
Data publicării:
Sursa foto: Centrul de Instruire general Ion Bungescu
Sursa foto: Centrul de Instruire general Ion Bungescu

Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a fost, pentru mai mult de două săptămâni, locul de îmbarcare și aterizare pentru militarii din Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale care au participat la un curs de atestare pe parașuta tip aripă cu tehnică și materiale.

Cursul a debutat în luna mai, la sediul Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale “Burebista”, acolo unde militarii au executat un modul de pregătire la sol. Salturile din aeronave au început la Aerodromul civil din Ghimbav, unde cursanții au sărit dintr-un aparat de zbor AN-2 și au continuat în alte unități militare din țară, printre care și Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, unde au executat parașutări din elicoptere IAR-330 Puma și avioane C-27J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române, se arată într-un comunicat al Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu”.

Potrivit instructorilor, salturile au fost realizate de la joasă altitudine, adică de la 1.200 de metri și de la mare altitudine, adică de la 4.000 de metri. “Militarii  pot executa două tipuri de parașutări: HAHO - high altitude-high opening – altitudine mare, deschidere mare și HALO - high altitude-low opening – altitudine mare, deschidere mică. Cu cât altitudinea e mai mare la deschiderea parașutei, cu atât deplasarea poate fi mai lungă, în jur de 20 de km. Și încărcătura pe care o au asupra lor poate să difere. De exemplu, își pot pune în container echipamentul necesar pentru îndeplinirea unei misiuni, începând de la echipamentul personal, până la echipamentul de grup, diferite tipuri de tehnică, armament, materiale”, a spus plutonierul adjutant principal Alin Dinu, instructor și subifițerul de comanda al Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale.

Pentru parașutiștii care au participat la curs a fost o experiență care îi va ajuta în carieră. Dacă până acum ei se atestau pe acest tip de parașută, urmând să execute ulterior alte module pentru a dobândi mai multe seturi de competențe, adică să execute parașutări de precizie sau seturi de parașutări cu tehnică și materiale, acum, prin acest curs, au primit tot pachetul. Odată absolvit, ei pot participa la misiuni de infiltrare într-un teritoriu ostil, prin parașutare în diferite medii sau zone, fără a putea fi detectați.

 

Unul dintre militarii care a participat la acest tip de instruire în Poligonul Capu Midia este pasionat de parașutism de la o vârstă fragedă și spune că de mic și-a dorit să devină parașutist militar. “La început cursul mi-a oferit stări de emoție și o neliniște de necunoscut când am început trecerea de la parașuta rotundă la cea tip aripă, dar cu ajutorul instructorilor am reușit să trec cu ușurință peste aceste emoții. Experiența salturilor cu rotunda și-a spus cumva cuvântul în a elimina emoțiile înălțimii și picajului în gol și am reușit să trec peste impasul acesta de a pica în gol de la anumite înălțimi. Diferența între cele două tipuri de parașute este de înălțime și de timpul de reacție al fiecărei persoane în parte. Parașuta rotundă se dechide automat când sari din avion, pe când la cea tip aripă sari, ai câteva secunde de cădere liberă în care trebuie să gândești foarte repede și să acționezi în caz de nevoie, de incident. E o diferență mare”, a spus militarul.

Comandantul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a declarat la finalul cursului: “După o pauză de aproximativ 2-3 ani s-au reluat activitățile de parașutare începând cu acest curs, activitate care s-a desfășurat în mod normal, atât instructorii cât și cursanții utilizând facilitățile pe care le-au solicitat în cadrul poligonului, inclusiv pe parte de logistică și, bineînțeles, pe partea de instruire”.

La curs au participat 11 militari din unitățile subordonate Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale. 

Ceremonia de absolvire a avut loc la sediul  Școlii de Instruire a Forțelor pentru Operații Speciale "Burebista", iar la activitate au participat locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, eneral de brigadă Claudiu-Ovidiu Dobocan și alți oficiali de rang înalt.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel