Pakistanul mizează pe cooperarea militară cu statele arabe pentru a ieși din impasul economic

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Trupe ale Pakistanului, sursă foto: Pakistan Army Instagram, isprofficial1
Trupe ale Pakistanului, sursă foto: Pakistan Army Instagram, isprofficial1

Relația dintre Arabia Saudită și Pakistan este adesea descrisă ca fiind cea dintre unchiul bogat și nepotul sărac, deoarece Islamabadul pare să caute întotdeauna sprijin financiar la Riad, pentru a-și susține economia în declin.

Așa comentează analistul Simon Henderson, director al Institutului de Studii din Orientul Apropiat de la Washington, care a asistat la vizita șefului de stat major al armatei pakistaneze, generalul Asim Munir de săptămâna trecută în Arabia Saudită, înainte de a se îndrepta către Emirate.

Henderson leagă vizita, în special, cu agravarea crizei balanței de plăți care se profilează în țară din cauza refuzului guvernului de a accepta termenii Fondului Monetar Internațional pentru planul de salvare.

"Principala monedă de negociere a Islamabadului cu Arabia Saudită este cooperarea militară, care a inclus anterior desfășurarea unei brigăzi a armatei în partea de nord-vest a regatului pentru a se confrunta cu Israelul, asistență în fabricarea locală a rachetelor chineze cu rază medie de acțiune și poate transferul tehnologiei de îmbogățire a uraniului", a afirmă Simon Henderson.

Pakistanul este un partener militar apropiat al Arabiei Saudite, deoarece a oferit regatului soldați pentru a păzi locurile și a antrena forțele armatei, iar milioane de pakistanezi lucrează în regat.

"Poate că legăturile militare strânse dintre Pakistan și China constituie un alt factor care atrage interesul Riadului, deoarece China oferă Islamabadului tancuri de luptă principale, avioane de luptă și fregate cu rachete ghidate. Deși armele chineze sunt inferioare din punct de vedere tehnic celor americane, nu există condiții politice așa cum Washingtonul le impune de obicei", apreciază Henderson.

Relația Riadului cu Beijingul a fost consolidată odată cu vizita la nivel înalt a președintelui Xi Jinping luna trecută. Este posibil ca relațiile cu China să fi influențat și discuțiile generalului Munir din Emiratele Arabe Unite, unde oficialii au făcut uneori ecou la întrebarea saudiților cu privire la fiabilitatea sprijinului american.

Călătoria lui Munir este o reamintire a faptului că majoritatea relațiilor din regiune nu se bazează pe principiul bilateralismului, potrivit lui Henderson, care spune: "Pakistanul consideră foarte importante relațiile sale cu statele din Golful Arab și este mulțumit de apropierea de acestea, dar poziția sa față de Iranul vecin este încă prietenoasă".

"India, care constituie un rival nuclear al acesteia, rămâne sursa cea mai mare de îngrijorare în politica sa externă, așa că Islamabadul urmărește în mod inevitabil îndeaproape creșterea prieteniei și extinderea relațiilor dintre Golf și New Delhi".

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt considerate un potențial colac de salvare pentru Pakistan, care se confruntă cu neplata creditelor, întrucât Regatul ia în considerare să ofere Pakistanului până la 10 miliarde de dolari, într-o mișcare care vizează consolidarea poziției Islamabadului în negocierea reluării planului de salvare economică blocat după ce Fondul Monetar Internațional a stipulat ridicarea subvențiilor pentru electricitate și benzină și majorarea taxelor.

Pakistanul a căutat, de asemenea, în ultimele luni ajutor de la ceilalți aliați apropiați, în special Emiratele Arabe Unite, Qatar și China, în timp ce se luptă să ramburseze împrumuturile pe care le-a luat în ultimul deceniu.
 
În context se înscrie vizita prim-ministrului pakistanez Shehbaz Sharif în Emiratele Arabe Unite la sfârşitul acestei săptămâni, iar Islamabadul speră ca gazdele sale să reînnoiască un împrumut în valoare de două miliarde de dolari care urmează să expire în curând, precum şi să ofere finanţare suplimentară.

Anul trecut, Emiratele Arabe Unite s-au angajat să investească aproximativ dou[  miliarde de dolari în Pakistan, în timp ce Qatarul a anunțat că va investi trei miliarde de dolari, dar niciunul dintre aceste planuri de investiții nu a fost realizat până acum.

Este posibil ca aceste planuri să includă achiziționarea de companii de stat, iar Arabia Saudită a lansat ideea de a construi o rafinărie mare de petrol în Pakistan.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel